Eiendomsinvestoren Ivar Tollefsen har mesteparten av sine verdier i Heimstaden, som er børsnotert i Stockholm.

I årets andre kvartal fikk Heimstaden et resultat før skatt på 1,4 milliarder kroner, mot 5,31 milliarder i samme periode i fjor. Hovedforklaringen på det svakere resultatet i perioden er valutaeffekter som utgjorde minus 2,14 milliarder kroner i andre kvartal i år mot 209 millioner kroner i pluss i andre kvartal i fjor.

Verdien av Heimstadens eiendomsportefølje økte til 311,4 milliarder kroner opp fra 292,9 milliarder kroner i årets første kvartal. Økningen kommer hovedsakelig gjennom oppkjøp på åtte milliarder svenske kroner og en valutagevinst på 6,9 milliarder svenske kroner.

Porteføljen omfatter nå 153.205 boliger fordelt over boligmarkeder i åtte land.

Tollefsens forretningsvirksomhet består av en rekke selskaper. Fredensborg 1994 er toppselskapet i bærumsmannens eiendomsimperium, hvor Heimstaden er det største enkeltselskapet.

Driftsresultatet endte på 1,89 milliarder kroner mot 1,23 milliarder i andre kvartal 2021.

Leieinntektene var på 2,87 milliarder kroner, og står for 63 prosent av inntjeningen til Heimstaden i andre kvartal.

I tillegg til boligutleie satser Tollefsen stort på boligutvikling og destinasjonsutvikling. Han har i årevis utviklet fritidseiendommer i blant annet Kragerø og på Geilo, der han også eier fritidsboliger privat.

Doblet lånegjelden

– Boligutleiemarkedet har vist seg å være robust gjennom finanskriser og pandemi, og anses som en trygg havn for investorer. Vårt rekordhøye belegg kombinert med inflasjonsjusterte leieinntekter har bidratt til sterke resultater i andre kvartal, skriver administrerende direktør i Heimstaden Bostad, Patrik Hall, i sitt brev til aksjonærene.

Heimstaden Bostad er et ledende boligeiendomsselskap, eid av den industrielle investoren Heimstaden sammen med langsiktige institusjonelle investorer.

Eiendomsselskapet hadde 156 milliarder svenske kroner i gjeld ved utgangen av andre kvartal i år. Det er opp fra 140 milliarder svenske kroner i første kvartal. Lånegjelden er dog doblet fra samme kvartal i fjor, da lå den på 73,7 milliarder svenske kroner.

– Høyere renter og volatilitet i kapitalmarkedene påvirker eiendomsbransjen. I tillegg til å følge den nåværende markedsutviklingen nøye, forbereder vi oss i god tid på eventuelle gjeldsforfall med god tilgang på finansiering, skriver Heimstaden-direktøren, Patrik Hall.

Forbedret på gjeldsforfall

Han sier videre at høyere renter og volatilitet i kapitalmarkedene påvirker eiendomsbransjen, og at selskapet forbereder seg til gjeldsforfall ved å ha god tilgang på finansiering.

– Gjennom en diversifisert forfallsprofil med begrensede løpetider i et gitt år, og spesielt de neste 18 månedene, er vi ikke avhengig av refinansiering i kapitalmarkedene, står det videre.

Tidligere i juli kom årsrapporten på Tollefsens eiendomskonsern, Fredensborg 1994 as. Selskapet fikk i fjor et årsresultat på 19,2 milliarder kroner i 2021, mot 8,8 milliarder kroner i 2020, viser selskapets årsregnskap for 2021.

– 2021 var et år med vekst og god resultatutvikling i alle forretningsområder, konkluderte finansdirektør Arve Regland i Ivar Tollefsen-selskapet Fredensborg as.

Kapital anslo i sin siste oversikt over Norges rikeste Tollefsens formue til å ligge på 38,5 milliarder kroner. Det amerikanske finanstidsskriftet Forbes anslår i sin milliardærindeks Tollefsens formue til 53 milliarder kroner.

Tollefsens eiendomsportefølje har vokst i et ekstremt tempo. Mens Tollefsen for fem-seks år siden kontrollerte rundt 25.000 leiligheter i Skandinavia til en verdi av 40 milliarder kroner, kontrollerer Fredensborg nå over 150.000 leiligheter i ti europeiske land. Fredensborg satt ved årsskiftet på eiendommer til en verdi av 299,3 milliarder kroner, ifølge årsregnskapet. Dette er en oppgang på 90 prosent fra 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.