Det er ingen boligutviklere i oljefylket Rogaland som kan konkurrere med de to brødrene Østerhus. I løpet av de tyve siste årene har de to brødrene blitt Rogalands største på boligutbygging. Nå er de to blitt så mektige at de kan ta risiko andre kan se langt etter. Over 200 boenheter har konsernet Øster Hus Holding nå under bygging uten at en eneste av dem er solgt.

– Det er vanvittig risiko. Men vi har evnen til å gjøre det. Vi får ikke byggelån før andre. Vi finansierer dette av egen bok, sier Njål Østerhus.

– Men det er en risiko dere tar?

– Det er enklere å selge boliger som er under oppføring. Skulle vi ventet med å starte byggingen til vi hadde solgt 70 prosent av prosjektene, slik andre må, hadde vår omsetning vært halvert. Per nå har vi bare fem boliger som er helt ferdige og som ikke er solgt, sier Østerhus.

– Og du sover godt om natten?

– Det er flott å reise rundt og se på boliger som bygges og grunnmurer som støpes. Men vi kunne ikke gjort det med eksterne eiere eller investorer som ville vært opptatt av avkastning på egenkapitalen, ler Østerhus.

«Fantastisk fornøyde»

God inntjening gjennom mange år har bygget opp en egenkapital på 736 millioner kroner i konsernet Øster Hus holding. Resultatet før skatt endte i fjor på 91,6 millioner kroner.

– Vi er fantastisk fornøyde ut fra hvordan markedet ble. Markedet var krevende i fjor og, sier Østerhus.

Og legger til:

– Vi tjener mer enn det dobbelte av det våre lokale konkurrenter gjør til sammen, hevder han.

Etter sterk økning i boligprisene forut for oljekrisen, har boligmarkedet i oljefylket de siste årene kjølnet.

– Det løsner ikke. Det er jevnt trått. Men vi greier dette resultatet fordi vi bygger så rasjonelt og har stor oppmerksomhet rundt driften. Det gjør at vi kan tjene penger, sier Østerhus.

– Noen tegn på at markedet løsner?

– Nei, det er stabilt. Det betyr at vi tar markedsandeler, sier Østerhus.

I fjor solgte Østerhus-brødrene 198 boenheter.

Hytter for 150 millioner

Det er ikke bare i boligmarkedet i Sør-Rogaland Øster Hus Holding er store. I hyttebygden Sirdal i Vest-Agder, tumleplassen vinterstid for rogalendingene, bygger brødrene Østerhus hytter for harde livet.

– Vi har 25 gravemaskiner i arbeid i Sirdal nå. Det er vel 80 prosent av det som er å oppdrive av gravemaskiner der, sier Østerhus.

Til sammen selger Øster hus Holding hytter for opp mot 150 millioner kroner i året i Sirdal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.