Mandag annonserte Kjell Inge Røkke at han har flyttet til den sveitsiske byen Lugano.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før, med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked, skrev Røkke i et brev til medaksjonærer og medarbeidere.

DN er på plass i Lugano, og onsdag skriver den sveitsiske avisen laRegione, som dekker kantonen Ticino, som Lugano inngår i, at Røkke foreløpig er på jakt etter en bolig i Lugano.

Røkkes talsperson, Rolf Nereng, skriver i en sms at Røkke har skaffet bolig.

– Røkke har skaffet seg bolig i Lugano. Om den er leid eller eid får være et privat anliggende.

Lugano er en liten by med nærmere 70.000 innbyggere totalt. Byen ligger attraktivt til med tilgang til fjord, fjell, varme somre, alpene like ved, og er lokalisert kun en times kjøretur unna Milano. Selv om det ikke er byen med lavest skattenivå i Sveits, er det likevel lukrativt for bemidlede å bo her, blant annet fordi man har muligheten for å inngå en individuell tilpasset skatteavtale med kanton-myndighetene.

Røkke peker selv på byens beliggenhet som en årsak til at han flytter.

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, skrev Røkke i brevet som ble publisert på mandag.

Vil møte Røkke

Interessen for Røkkes flytting var vært såpass stor at Luganos ordfører, Michele Foletti, kalte inn den norske pressen til et møte tirsdag.

Der fortalte Foletti at han fikk vite om Røkkes flytting til byen gjennom mediene på mandag.

– Vi var ikke i kontakt før flyttingen. Det var nytt for oss også, sier Foletti.

I et intervju med DN viser han til at flytting og individuelle skatteavtaler gjøres på kanton-nivå i Sveits, ikke på kommunalt nivå.

Michele Foletti, ordfører i Lugano, vil møte Røkke.
Michele Foletti, ordfører i Lugano, vil møte Røkke. (Foto: Petter Berntsen)

Ved flytting til Sveits kan man inngå individuelle skatteavtaler. For utlendinger som ikke jobber i landet, er det vanlig å inngå en avtale om en sum i skatt – i stedet for inntektsskatt. Denne summen betales årlig.

Foletti forklarer at dette var en ordning som ble innført for Formel 1-førere som bodde i Sveits, men jobbet i andre land, men at det i dag ofte gjelder velstående pensjonister som flytter til Sveits på sine eldre dager, og ikke har noen inntekt å skatte av.

– Om Røkke betaler en engangssum eller skattlegges på vanlig måte, er ikke vi involvert i, sier Foletti.

Foletti sier han vil kontakte Aker-eieren, og er nysgjerrig på hvorfor han valgte Lugano. Ordføreren har en ambisjon om å gjøre Lugano til en slags kryptohovedstad, og sier han er ekstra nysgjerrig på Røkkes kryptointeresse. Byen har planer om å blant annet tilby betaling av skatt i kryptovaluta, forteller ordføreren.

– Vi har lest om ham og businessen hans. Det vi ble ekstra oppmerksomme på da, var interessen hans for krypto, og bitcoin spesielt, sa Foletti, som sier de ser frem til å diskutere dette med Røkke.

Skatt var del i vurdering

Onsdag ble Pareto-konferansen avholdt, hvor Aker-sjef Øyvind Eriksen kommenterte Røkkes flytting. Aker-systemet vil fortsette å fungere som vanlig, sier han, men han legger til:

– Det er trist at folk som ham drar, men det er en annen diskusjon.

spørsmål fra DN etter en debatt på Paretokonferansen onsdag, sier han dette:

– For Aker betyr det at det økte utbyttet som måtte til for å dekke skatteregningen privat, det er penger som nå blir igjen i Aker og investert i nye virksomheter, arbeidsplasser og teknologiutvikling. Det bør også gi økte skatteinntekter.

– Kjell Inge er en forretningsmann, så også hensynet til Aker og forretningsmessige betraktninger har selvfølgelig vært en del av vurderingen.

– Inkludert skatt?

– Ja, men ikke det alene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.