– Markedet er brennhett, sier daglig leder Ronny Jørstad i Aktiv Eiendomsmegler Kragerø, som solgte den dyreste sjøhytteeiendommen som er omsatt på det åpne markedet denne sesongen da en fritids­eindom på Skåtøy i Kragerø gikk for 19 millioner kroner for to uker siden.

De siste ukene er det blitt solgt 29 fritidsboliger ved sjøen i prisklassen fra fem millioner kroner og oppover på det åpne markedet. Syv av disse gikk for ti millioner kroner eller mer. 

Kragerø er også stedet hvor det selges flest sjøhytter til mer enn fem millioner kroner. Siste år er det blitt solgt rett i overkant av 30 eiendommer fra fem millioner kroner og oppover i telemarksbyen, viser tall fra eiendomstjenesten Ambita.

Frogn kommune, der Drøbak ligger, følger etter med 25 hyttesalg over fem millioner kroner, fulgt av Fredrikstad med 20 og Lillesand med 14.

19 av de 29 eiendommene DN har registrert solgt i år, har gått til eller over prisantydning. Noen går betydelig over, men noen går også betydelig under.

Daglig leder Ronny Jørstad i Aktiv Eiendomsmegler Kragerø melder om stor rift om sjøhyttene. 
Daglig leder Ronny Jørstad i Aktiv Eiendomsmegler Kragerø melder om stor rift om sjøhyttene.  (Foto: Bjørn-Egil Mikalsen)

«Standarden har lite å si»

– Skal du bruke mellom fem og ti millioner kroner, får du veldig mye i Kragerø. Da får du enten de aller fineste eiendommene uten egen strandlinje, eller eiendommer med strandlinje med en del gode kvaliteter, hvor likevel ikke alle krav er oppfylt, sier Jørstad.

I klassen over 17–18 millioner kroner får man «egentlig alt», ifølge megleren.

– Om eiendommen skal gå for over 20 millioner, trenger du ikke nødvendigvis en fantastisk bygningsmasse. Standarden har lite å si, men det skal være en stor bygningsmasse. Årsaken er at man ikke får bygge større enn tilsvarende det som allerede står på eiendommen, sier han.

Jørstad understreker at det ikke holder med egen strandlinje.

– Hytta skal helst ligge veldig nær sjøen. Men uten god utsikt og gode solforhold er man uansett ikke i denne prisklassen, sier han.

Mer selektive kjøpere

I motsetning til Jørstad mener eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord at det er nødvendig at bygningsmassen er i god stand.

Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 solgte denne uken en Nøtterøy-hytte til 15,8 millioner kroner.  
Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 solgte denne uken en Nøtterøy-hytte til 15,8 millioner kroner.  

Solberg selger mye eiendommer i Vestfold, særlig Sandefjord-området. Denne uken solgte han en eiendom på Nøtterøy for 15,8 millioner kroner, 200.000 kroner over prisantydning.

– Det er ikke så greit at det bare står noe gammelt der lenger. Man har mye igjen for at det ser bra ut, slik at kjøper slipper å bakse med byggetillatelse i strandsonen, sier Solberg.

Om noe skal kunne gå for 25 millioner kroner i Sandefjord, er det et must med strandlinje, kveldssol utsikt og helst fastlandsforbindelse, ifølge Solberg.

Nøtterøy-hytta på drøyt 100 kvadratmeter ble denne uken solgt 15,8 millioner kroner. Eiendommen har blant annet to sandstrender og båtbrygge.
Nøtterøy-hytta på drøyt 100 kvadratmeter ble denne uken solgt 15,8 millioner kroner. Eiendommen har blant annet to sandstrender og båtbrygge. (Foto: Eiendomsmegler 1)

– Markedet har ikke vært så godt siden 2007/2008, men kjøperne er mer selektive. Folk er mer kresne, men har også større muligheter til å områ seg i forkant av en visning nå, sier daglig leder Henrik Tangen i Krogsveen i Bamble.

«Markedet er svært brutalt»

Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret forventer at det blir høy omsetning i strandsonen denne sommeren.

– Men jeg tror ikke det blir kraftig prisvekst. De gode objektene er allerede veldig dyre, sier Øye.

Han understreker at beliggenheten er enormt viktig for toppobjektene.

– Markedet er svært brutalt, og det stor forskjell på om eiendommen ligger på den eller den siden av en odde. Ligger den feil, hjelper det ikke om det er mahognibrygge og badekar av gull, påpeker Øye, som tror «nabofaktoren» er enda viktigere på hytta enn hjemme.

«Svært høyt inntektsnivå»

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN tror ikke markedet for de dyreste fritidsboligene blir særlig påvirket av innstramningen i lånekravene som trådte i kraft ved nyttår.

– Her er det mange kjøpere med betydelig egenkapital og svært høyt inntektsnivå, sier Reite.

Men når det gjelder hytter i lavere prissegmenter, er det fortsatt vanlig å finansiere mye av kjøpet med opplåning for å frigjøre egenkapital i bolig, påpeker han.

– Mange er unge når de kjøper første hytte, og er derfor i en situasjon hvor samlet gjeld ved hyttekjøpet kommer opp mot fem ganger bruttoinntekt. Her vil vi merke at de nye lånereglene gjør det vanskeligere å finansiere hyttekjøp, sier Jo Reite.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den fem mål store eiendommen på Bærø i Kragerø ble etter budrunde denne uken solgt for 12 millioner kroner, 5,5 millioner kroner under prisantydning.
Den fem mål store eiendommen på Bærø i Kragerø ble etter budrunde denne uken solgt for 12 millioner kroner, 5,5 millioner kroner under prisantydning. (Foto: Krogsveen/Frogner Foto)