Torsdag la Boligprodusentenes Forening frem tall for salg og igangsetting av nye boliger for juli og august 2022.

Salget av nye boliger i juli og august var 29 prosent lavere, enn samme periode i fjor.

Så langt i år er det blitt solgt 13.362 nye boliger, det er 20 prosent færre enn i samme periode i 2021. Salget per boligtyper hittil i år viser at eneboliger faller 27 prosent, småhus faller 34 prosent og leiligheter faller 11 prosent sammenlignet med samme periode i 2021.

Dermed har salget av nye boliger falt 13 måneder på rad, ifølge rapporten.

Igangsettingen av nye boliger i juli og august 2022 var 24 prosent lavere, enn i juli og august 2021. Det er blitt igangsatt 13 prosent færre eneboliger, 22 prosent færre småhus og syv prosent færre leiligheter i juli og august som i samme periode året før.

Nedgangen skyldes høye materialkostnader, inflasjon, renter og usikkerhet, ifølge Boligprodusentenes Forening.

– Kan bli en krevende situasjon

Flere rapporterer at bankene er mer restriktive med å gi kunder boliglån. I tillegg har langdryge plan- og byggesaksprosesser blitt en stor flaskehals for gjennomføring av boligprosjekter, ifølge Boligprodusentenes Forening.

Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening mener tallene gir grunn til bekymring.

– Det kan bli en krevende situasjon i høst og vinter. Vi har ikke registrert så lave tall på salg og igangsetting av nye boliger siden vi startet med månedlig oversikt i 2010, sier Hiim.

Han forteller at det er byggeselskaper melder om at flere nye prosjekter blir utsatt.

– I tillegg til de høye rentene, økte strømkostnader og dyre råvarer er det mange som opplever plan- og byggeetaten som uforutsigbare og tidkrevende. Noen kunder ender opp med å sette seg på gjerdet, legger Hiim til.

Han oppfordrer kommunene til å sette fart i behandlingen av innsendte plan- og byggesaker for å få flere byggeklare tomter og unngå ytterligere forsinkelser i gjennomføring av boligprosjekter.

Ser økt risiko for priskorreksjon

På kort sikt vil det rådende bildet med en «haukaktige» pengepolitikk øke risikoen for priskorreksjon, mener administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– På lengre sikt vil dagens svake salgs- og igangsettingstakt gi det motsatte problemet. Når boligproduksjonen faller kraftig i en periode, risikerer vi at ferdigstillingen av nye boliger faller til svært lave nivåer på det tidspunktet renten settes ned igjen, sier Geving.

Han mener det kan bety at man får en situasjon med økende etterspørsel, høyere press i bruktmarkedet og en veldig svak tilbudsside i løpet av 2023–2024.

Venter boligprisfall

SSB anslår tunge år i boligmarkedet, med fall i boligprisene på 2,5 prosent både til neste år og i 2024. SSB er ikke alene om å vente fall i boligprisene. Nordea Markets tror boligprisene kan falle opptil ti prosent det neste året. Meglerhuset mener nordmenn bør forberede seg på vedvarende høye priser og en styringsrente på over tre prosent de neste årene.

«Usikkerheten om den økonomiske utviklingen er større enn på lenge. Et fortsatt stramt arbeidsmarked kan gi en videre økning i lønnsveksten og holde den underliggende inflasjonen oppe. Styringsrenten kan komme opp til 3,25 prosent i løpet av neste år», skrev Nordea Markets i en prognoserapport sist uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.