Salget av nye boliger i Norge viser en nedgang på 35 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det viser tall for salg og igangsetting av nye boliger som Boligprodusentenes Forening la frem onsdag.

– Dersom nedgangen i salget fortsetter, vil vi se sysselsettingsmessige konsekvenser om 6 – 12 måneder. Vi er bekymret over nedgangen i boligsalget og effektene dette vil få for norsk økonomi. Lavere salg vil raskt føre til at det igangsettes bygging av færre nye boliger og at sysselsettingen hos entreprenørselskaper og deres leverandører faller dramatisk. Dette er en stor bransje som er viktig for norsk økonomi, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Mener boliglånsforskriften demper salget

Jæger sier at den midlertidige boliglånsforskriften er den viktigste årsaken til at det selges færre nye boliger.

Hittil i år ligger salget 20 prosent under fjoråret. Ser vi på siste 12 måneder sammenlignet med foregående 12 måneder, ligger salget 11 prosent under. Salget av leiligheter og eneboliger ligger 35 prosent og 11 prosent under fjoråret.

Bygging av nye boliger i Norge falt med 1 prosent i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Hittil i år ligger igangsettingen fire prosent over fjoråret. Ser vi på de siste 12 måneder sammenlignet med foregående 12 måneder, ligger igangsettingen seks prosent over.

Samlet sett er 2016 det sterkeste året for salg av nye boliger så langt. Bruktboligprisene i Oslo har falt med 8,4 prosent nominelt siden toppen i april.

– Begynner å bremse opp

Rådgivningsselskapet Røisland & Co samler hver måned inn tall for nye boligprosjekter i Oslo med mer enn ti boenheter. Selskapet jobber med utvikling og salg av nye boligprosjekter. Etter rekordåret for boligsalg i fjor mener partner Mikkel Røisland at vi nå ser en nedgang.

– Boligsalget i Oslo er absolutt lavere enn det var i fjor. Vi ser også at nybyggingsprosjekter begynner å bremse opp, og at utbyggere ikke haster med å hive prosjektene ut på markedet, men heller tar seg tid til å detaljprosjektere, sier Røisland.

Tall som Røisland & Co har hentet inn viser at det i tredje kvartal i år er lagt ut 343 nye leiligheter i Oslo, mot 563 i samme periode i fjor. 34 prosent av det som ble lagt ut i tredje kvartal er allerede solgt.

Selv om nybyggingen ser ut til å ha bremset noe opp, ser Røisland glimt av en optimisme som er på vei tilbake.

– Folk tror ikke lenger på noe krakk i boligmarkedet, sier han.

Les også:Tror på fall i boligprisene neste år

Bankene snur

Strengere reguleringer for utstedelse av boliglån har i første omgang rammet førstegangskjøpere og boligsparere som har vanskeligheter med å dokumentere at de kan overleve renteøkninger og betjene boliglån innenfor fem ganger bruttoinntekt. Nå mener Røisland at bankene er i ferd med å snu.

– Etter en periode der det har vært komplisert å dokumentere at du kan ta ut lån, hører vi nå fra bankene at de er mer på banen for å gjøre det mer tilgjengelig. Det er bra aktivitet, selv om salget er langt lavere, sier Røisland.

Likevel mener han at førstegangskjøpere og boligsparere til en viss grad vil slite med dette fremover, da han mener det er blitt en utfordring for foreldrene å bistå innenfor gjeldende regler. Røisland & Co har likevel opplevd en økende nysgjerrighet på spesielt toroms leiligheter i hovedstaden.

– Når markedet svinger, er det gjerne på de minste leilighetene vi ser det først. Når interessen kommer tilbake, er det ofte et signal om at folk ikke tror at krisen vil forsterke seg i særlig grad, sier Røisland.

Saken oppdateres.(Vilkår)