Siden midten av februar er det solgt 2.651 nye boliger i Norge. Dette er to prosent flere enn salget i forrige tomånedersperiode, men 18 prosent færre enn samme periode i fjor.

Det viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, publisert onsdag.

Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er 49.400 kroner. Høyest ligger Oslo med 78.300 kroner. Dernest kommer Stavanger med 58.200 kroner. I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene fra 53-55.000 kroner.

DN skrev nylig at det nå bygges rekordmange nye boliger og at det ikke har vært gitt så mange igangsettingstillatelser til å bygge nye boliger siden 80-tallet.

Østlandet tynger

Siden midten av februar er det solgt 1.259 nye boliger på Østlandet. Dette er 8 prosent færre enn salget forrige tomånedersperiode, og 32 prosent færre enn samme periode i fjor.

Til tross for nedgang, er salget relativt godt, ifølge Samfunnsøkonomisk analyse.

Det er nå 3.012 usolgte boliger på Østlandet, mot 3.206 i februar. Nedgangen skyldes at 1.065 nye boliger er blitt lagt ut for salg siden sist telling, mens 1.259 er blitt solgt. Beholdningen av ledige boliger fortsetter dermed å falle, fremgår det av rapporten.

I gjennomsnitt koster boligene på Østlandet 55.300 kr per kvadratmeter. Det er 8,7 prosent mer enn på samme tid i fjor. Prisen er høyest i Oslo vest/sentrum med 86.700 kr. Hedmark ligger lavest med 38.500 kr.

Forrige uke la Boligprodusentenes Forening frem tall for nyboligmarkedet i Norge som viste at det ble solgt tre prosent flere nye boliger i første kvartal på landsbasis, mens det i Oslo var et fall på 35 prosent. Tall fra rådgivningsselskapet Røisland & Co viser imidlertid en nedgang på 11 prosent i Oslo.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening vet ikke hvorfor tallene er såpass ulike, men mener det gir et riktigere bilde av utviklingen å se på en lengre periode ettersom det kan være store variasjoner mellom hvert kvartal.

– Det er mye mer interessant å se at salget i Oslo er opp 32 prosent på 12 måneder. Jeg er opptatt av de store talls lov, sier Jæger til DN.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.