– Vi er godt fornøyde med tallene. Det er det beste siden Schage Eiendom ble skilt ut som eget selskap i 2010, sier Knut Schage (64).

Schage Eiendom fikk et resultat før skatt på 181 millioner kroner, en forbedring på 18 prosent fra året før. Det gode resultatet skyldes blant annet salget av kjøpesenteret Steen & Strøm for 320 millioner kroner ifjor. Schage eide halvparten av kjøpesenteret og fikk over 100 millioner kroner i gevinst i løpet av det tre år lange eierskapet. Kjøper var det amerikanske investeringsfondet Madison.

– Det var et meget fordelaktig bud. Får man et bud som er så godt så selger man, selv om vi hadde som strategi å utvikle eiendommen videre, sier Schage.

Han forvalter en av Norges største eiendomsporteføljer gjennom familieselskapet Schage Eiendom. Schage er barnebarn av Harald A. Møller som begynte å importere folkevognen til Norge allerede i 1948. Harald A. Møller fikk barna Jan og Ellen, sistnevnte ble senere gift Schage. Gruppen ble delt i 2003 da Ellen Schages barn overtok eiendomsdelen mens Jan Møllers barn overtok bilimporten.

Investerer i Litauen

Nå satser Schage nesten en milliard kroner på utvikling av næringseiendom i Litauens hovedstad Vilnius.

Prosjektet i Vilnius sentrale kontorområde (såkalt central business district, CBD) er på hele 46.000 kvadratmeter og inneholder 27.000 kvadratmeter med underjordisk parkering. Den norske storbanken DNB har allerede bestemt å flytte sitt hovedkontor i Litauen til Schages bygg, der første trinn skal stå ferdig i løpet av 2016.

– Det er et stort og viktig prosjekt for oss. Både markedet og eiendommen har ligget brakk i Vilnius, men nå har markedet kommet tilbake, og det er et godt tidspunkt å utvikle næringseiendom der, sier Schage.

Møller Gruppen har lange røtter i Litauen, der bilvirksomheten til gruppen har vært etablert i flere tiår. Gruppen bygget opp en eiendomsportefølje i tilknytning til bilvirksomheten som Schage-brødrene tok over i 2003.

Prosjekter fra Voss til Vestfold

Schage Eiendom har også flere store bolig-, leilighets- og hytteprosjekter i Norge:

Fjellandsbyen Myrkdalen i Voss kommune som er Norges femte største skianlegg målt etter heisomsetning. Schage har bygget 450 fritidsboliger, hotell, skiheiser, klatreparker og andre friluftsaktiviteter.

Bolig- og fritidsområde Nordre Jarlsberg Brygge i Sande kommune i Vestfold med rekkehus, leiligheter, 170 fritidsboliger, barnehage og butikker ved stranden.

Boligprosjektet Lundekroken på Billingstadsletta i Asker kommune med 255 leiligheter, underjordiske garasjeanlegg og næringseiendommer på 6600 kvadratmeter.

Solgt for 322 mill.

Gjennom 2014 har Schage solgt 100 leiligheter, fritidsboliger og tomter til en verdi av 322 millioner kroner.

– Vår forretningsmodell er å ha eiendommer som kaster av seg kontantstrøm og utvikle og selge boligprosjekter og annen type eiendom, sier Schage.

– Vi er på jakt etter nye boligprosjekter, men akkurat nå er det ikke spesielt hett boligmarked, legger han til.

– Slår ikke boligmarkedet nye rekorder både i pris og volum?

– Det er varierende. Mange områder rammes av oljenedgangen. Det er bra fart men ikke spesielt hett sammenlignet med årene før finanskrisen. Vi selger unna men det går ikke voldsomt raskt. Vi skulle gjerne sett det var større fart i boligsalget. Derfor må vi være nøye med objektene man velger. Det er blitt mer krevende å tjene penger på bolig enn det var før, sier Schage, og presiserer at kommentarene om markedet er fra hans ståsted og ikke nødvendigvis gjelder for markedet generelt.

Også i næringseiendom mener Schage aktiviteten er nedadgående. DN har tidligere skrevet at 2015 ligger an til å slå alle rekorder i volum, og at rekordlave renter og utenlandske investorer, som nå er oppe i over 40 prosent av alle kjøp, driver prisene oppover.

– Markedet har vært godt lenge, det har vært mye penger som skulle inn i eiendom. Vi har inntrykk av at det er avtagende. Situasjonen i Kina, Hellas, oljeprisutviklingen og flere andre globale forhold spiller inn, sier Schage.

Schage Eiendom eier 57 prosent av kjøpesenterkjeden Salto Eiendom. Det er en av Norges største kjeder og verdsettes til rundt fem milliarder kroner. Kjeden er nå til salgs.

– Salto har vært en sammenhengende suksesshistorie fra det ble etablert i 2007. Det er et stort engasjement for oss og da er det viktig å gå ut på en riktig måte og et riktig tidspunkt. Vi kommer ikke til å offentliggjøre noe før sommeren, sier Schage.

– Hva skal dere bruke pengene fra Salto til?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Knut Schage.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.