I februar gikk shortinvestoren Viceroy Research ut med et offentlig angrep mot den svenske eiendomsselskapet SBB, som er Europas største eiendomsselskap innen sosial infrastruktur og samfunnseiendom.

Viceroy Research spesialiserer seg på å tjene penger på fallende aksjekurs. I forklaringen på veddemålet mot SBB-aksjen kom shortinvestoren blant annet med kritikk av SBBs regnskaper og eiendomsverdsettelser. Som følge av det offentlige angrepet falt den svenske eiendomsaksjen med over syv prosent på Stockholmsbørsen.

Selv om SBB konsekvent har slått tilbake mot kritikken, skriver eiendomsselskapet årsrapporten publisert fredag at rapporten fra Viceroy Research har fått selskapets revisorer til å gjennomføre en «omfattende gjennomgåelse og kontroll av hver påstand fra shortinvestoren».

Shorting vil si å selge aksjer man ikke eier. Man låner inn aksjene, selger dem og ideen er å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt til en lavere kurs.

«Mer forsiktig og konservativ tilnærming»

Ifølge årsrapporten har revisorenes arbeid ført til at SBB nå inntar en mer forsiktig og konservativ tilnærming til håndteringen av tilleggsvederlag tilknyttet oppkjøp og salg, skriver selskapet i en pressemelding.

I tillegg til revisjonene har selskapet nå korrigert feil i sikringsbokføringen og i rapportering av utsatt skatt som ble notert under utarbeidelsen av årsrapporten, ifølge meldingen fra SSB.

SBB opplyser at selskapet i forbindelse med årsrapporten har gjort en viss omarbeidelse av tidligere publiserte finansielle rapporter og nøkkeltall 2020 og 2021.

Årsresultatet reduseres med 247 millioner

Som følge av revisjonene har SSB justert ned verdiendringen for eiendommer med 473 millioner svenske kroner, mens utsatt skatt vil øke med 68 millioner svenske kroner for 2021 sammenlignet med tidligere rapportert utfall, opplyser SBB i rapporten. Samtidig oppjusteres forvaltningsresultatet opp med 293 millioner svenske kroner

Revisjonen medfører også at selskapets årsresultat for 2021 minsker med 247 millioner svenske kroner til 25,6 milliarder svenske kroner, ifølge meldingen.

Etter dagens valutamål tilsvarer dette en nedskriving på litt over 229 millioner norske kroner.

Justeringen tilsvarer rundt en prosent av det tidligere kommuniserte resultatet, skriver SBB.

SBB-sjef Ilija Batljan understreker på Twitter lørdag at ingen verdier er endret, og viser igjen til at shortselgere sprer løgner om SBB for å tjene penger på småspareres bekostning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.