Hotellkjeden Scandic Hotels føk i været Stockholmsbørsen tirsdag. Aksjen endte opp mer enn ti prosent etter å ha lagt frem resultater som var bedre enn aksjeanalytikerne hadde regnet med. Samtidig lanserte selskapet en ny utfordrer til utleietjenesten Airbnb – Scandic Go, som er et billigere hotellalternativ.

– Med dette konseptet håper vi å få tilbake de potensielle kundene som vi har mistet tidligere, sa toppsjef Jens Mathiesen ifølge den svenske avisen Dagens Industri.

Også investor og Finansavisen-redaktør Trygve Hegnar har god grunn til å være fornøyd:

Han har brukt rundt en halv milliard på å bli tredje største eier i Scandic Hotels. Til sin egen avis uttalte den 76 år gamle redaktøren og investoren i februar 2018 at Scandic var «et godt sted å være».

Med sine i overkant av 5,1 millioner aksjer i Scandic Hotels sitter Hegnar – som av sitt eget magasin Kapital anslås å ha en formue på 3,5 milliarder kroner, med en samlet kursgevinst på mer enn 130 millioner svenske kroner etter aksjehoppet. Totalt er aksjeposten hans verdt om lag 600 millioner svenske kroner.

Senest i desember lå kursen under det Hegnar selv har sagt til Finansavisen at han gikk inn i selskapet på: Snaut 90 kroner.

«Et bra sted å være»

Det var kursfallet på 30 prosent i slutten av januar 2018 som virkelig satte ham i gang, sa Trygve Hegnar til Finansavisen om hotellinvesteringen.

– Scandic tjener nesten en milliard svenske kroner og har en ebitda på rundt halvannen milliard. Aksjen prises til en P/E på 10, og aksjen gir en direkteavkastning på 3–4 prosent, fire ganger det man får i banken. Det er et bra sted å være, sa han videre.

Han skaffet seg en post på rett under fem prosent. Men det var ikke bare-bare å skaffe seg en så stor post.

– Jeg måtte plukke mange små poster. Det var veldig vanskelig å finne aksjer, sa han til egen avis.

I fjerde kvartal i 2019 fikk hotellkonsernets et brutto-driftsresultat, justert for spesielle poster, på 504 millioner svenske kroner, opp drøyt tre prosent sammenlignet med samme periode året før. Nettoomsetningen økte med fem prosent til 4,8 milliarder. For helåret havnet nettoomsetningen på 18,9 milliarder svenske kroner, opp 5,2 prosent.

Siden Hegnar kjøpte seg inn som storaksjonær i det Stockholms-baserte hotellselskapet, har aksjekursen svingt, og mediemilliardæren har i perioder ligget i minus med sin posisjon. Hegnar har imidlertid kunnet glede seg over utbytte fra Scandic. For 2019 forslår styret å øke utbyttet fra 3,50 til 3,70 kroner per aksje, noe som gir Hegnar en utbetaling på 19 millioner svenske kroner.

Påvirkes lite av koronavirusutbruddet

– Vi fortsetter å vokse i de store byene og landene, noe som er veldig bra, sier Scandic-topp Jens Mathiesen til DI, og legger til at koronavirusutbruddet neppe kommer til å påvirke selskapet i stor utstrekning i begynnelsen av 2020.

– Det er få kinesiske turister som har avbooket rommene sine i begynnelsen av året, og de rommene har vi klart å fylle. Akkurat nå ser det ut som koronaviruset får begrenset effekt på resultatene våre i første kvartal, siden vi ikke har så mange kinesiske kunder på denne tiden av året, sier han.

Nå ser selskapet gode muligheter til å vokse i nye markeder. Målet er å intensivere innsatsen for å bli større utenfor Norden.

Trygve Hegnar er ikke eneste nordmann på aksjonærlisten i det svenske hotellselskapet. Også investor Per G. Braathen er inne, med en aksjepost på 646.781 aksjer, privat og gjennom selskaper. Braathen, som også er styreleder i selskapet, sitter dermed med aksjer i selskapet for 75 millioner svenske kroner i Scandic etter dette. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.