Finansdepartementet øker kravet til egenkapital til 40 fra 15 prosent ved kjøp av sekundærbolig i Oslo, setter grense for maksimal gjeldsbelastning til fem ganger samlet bruttoinntekt og varsler innskjerpelser av bankenes avdragsfrihet.

– Det er bra at de kommer med tiltak, men jeg redd for at dette er som å pisse i buksen for å holde varmen, fordi det vil gjøre forskjellene i Oslo enda større, sier partner og eiendomsmegler Terje Tinholt i Nordvik & Partners.

Gratis påfyll

De nye reglene gjelder fra neste år. Dermed står man fritt til å kjøpe bolig med 15 prosent egenkapital også i Oslo, frem til nyttår. 

– De smarte vil kjøpe seg sekundærbolig raskt, uten tvil, sier Tinholt.

Eksisterende boligeiere i Oslo vil heller ikke ha noen problemer med å øke egenkapitalen med 40 prosent, mener han. Ettersom markedet har steget over 22 prosent det siste året, har man fått differansen «gratis», påpeker megleren.

Verre er det med dem som ikke eier bolig.

– Dette vil klart bidra til gjøre boligadelen større, og gjøre de rike enda rikere, sier Tinholt.

Advokat og partner Tom E. Johnsen i Sem og Johnsen Eiendomsmegling.
Advokat og partner Tom E. Johnsen i Sem og Johnsen Eiendomsmegling. (Foto: Robert S. Eik)

Han støttes av partner og eiendomsmegler Tom E. Johnsen i Sem & Johnsen. Begge meglere ønsker mer moderat prising velkommen, men tror de nye virkemidlene vil ha tidsbegrenset effekt.

– Jeg liker et fritt marked, og så får man heller bygge mer og regulere raskere. Det er det som må til, for det er på mange måter et Oslo-problem. Det er økt urbanisering, og folk vil til byene, sier eiendomsmegleren.

Tryggere avkastning

Tinholt legger til at myndighetene ikke har så mange andre alternativer for å demme opp for prisveksten på kort sikt. 

Det forandrer likevel ikke de fundamentale forholdene; mangelen på boliger, og tiltakene vil derfor kun ha kortvarig effekt, mener han. 

– Det er ikke bare sekundærboliger som er problemet her nå, og folk er ikke bolighaier. Det er mange som ønsker en tryggere avkastning og en annen måte å spare penger på ettersom man går i minus å spare i bank, sier han. 

Uenig

Økningen av egenkapitalkravet fra 15 til 40 prosent på sekundærboliger (bolig nummer to, tre osv.) vil bidra til at det blir lettere for dem som skal inn i boligmarkedet for første gang, mener imidlertid finansminister Siv Jensen.

– Det er en ærlig sak å investere i bolig nummer to, tre og fire hvis man har kapital til det, men det bidrar til høyere press i budrundene og spekulasjon. Det gjør det mer krevende for dem som skal kjøpe bolig rett og slett, sier hun i en melding onsdag.

Jensen understreker at hun ikke jakter på investorene i boligmarkedet - som for eksempel foreldre som vil hjelpe barna med bolig.

– Jeg jakter ikke på noen, men er opptatt av to ting: Det ene er å ikke gjøre det vanskeligere for folk som ønsker seg bolig å få det til. Det andre er en uro for gjeldsoppbyggingen hos husholdningene. Den er ekstremt sårbar for renteøkning eller boligprisfall, sier finansministeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik styrer du lyden i nye 5-serie
DN har kjørt BMWs nye 5-serie. Sjekk den nye måten å betjene lydanlegget på.
01:01
Publisert: