– Muligheten for å overta eierskapet til en eiendom som dette, dukker kanskje opp bare én gang per generasjon, sa Schibsted-arving Einar Nagell-Erichsen (62) i en pressemelding da Semb Hovedgård i Borre utenfor Horten ble lagt ut for salg i juni.

Over fire måneder senere er det fortsatt ingen som har grepet anledningen til å kjøpe prakteiendommen, som er lagt ut med en prisantydning på 95 millioner kroner.

Dette er andre gang Nagell-Erichsen forsøker å selge den 1672 dekar store eiendommen, som i tillegg til staselig hovedbygning også inkluderer parkanlegg, stall til 50 hester, ridehall, fire tennisbaner, 18-hulls golfbane og jordbruksareal.

Schibsted-arving Einar Nagell-Erichsen på Gålå Høgfjellshotell i 2011.
Schibsted-arving Einar Nagell-Erichsen på Gålå Høgfjellshotell i 2011. (Foto: Thomas Haugersveen)

Sist var i 2011 da prisantydningen var på 170 millioner kroner, uten at noen slo til.

Ifølge Finansavisen har Nagell-Erichsen investert 120 millioner kroner i eiendommen siden han kjøpte den for 35 millioner i 1997, og har de siste årene gått med underskudd på en–to millioner årlig.

– Pågående prosesser

At Semb Hovedgård ennå ikke er solgt plager ikke megler Kim André Johansen i Landkreditt Eiendom:

– Eiendommen har den prislappen den har. Dette er ikke en leilighet der en drar på visning den ene dagen og kjøper den neste. Hadde det vært helt dødt hadde situasjonen vært annerledes, men her tenker vi det er såpass godt med henvendelser at det ikke er noen grunn til bekymring, sier Johansen.

Dette betalte eiendomstoppene for sin første bolig
Video fra Dagens Næringsliv
02:06
Publisert:

Han forteller om flere visninger gjennom sommeren og høsten, og at det er pågående prosesser med flere mulige kjøpere.

Hovedhuset på Semb Hovedgård er bygget tidlig på 1900-tallet. I 1916 trakk Hydro-gründer Sam Eyde seg tilbake hit og begynte å kjøpe opp naboeiendommer og utvide gården.
Hovedhuset på Semb Hovedgård er bygget tidlig på 1900-tallet. I 1916 trakk Hydro-gründer Sam Eyde seg tilbake hit og begynte å kjøpe opp naboeiendommer og utvide gården. (Foto: Inviso/Landkreditt Eiendom)

Utenlandske interessenter stoppet av karanteneregler

Semb Hovedgård har også blitt annonsert utenlands, noe som har gitt resultater. Koronapandemien byr imidlertid på utfordringer.

– En del av de mulige kjøperne er utenlandske aktører som ikke har mulighet til å komme til Norge og sitte to uker i karantene. Dette er en eiendom man kanskje må se nærmere på for å finne ut konkret hvordan man skal utnytte den, sier Johansen.

Siden forrige gang landbrukseiendommen ble forsøkt solgt, er den omgjort til aksjeselskapet Semb Hovedgård as. Dermed er det aktuelt for flere typer eierkonstellasjoner å kjøpe, poengterer megler, inkludert stiftelser, holdingselskaper eller lignende.

Interessentene deler seg i to grupper, de som ønsker å drive eiendommen kommersielt – enten som i dag, eller videreutvikle den – og privatpersoner som ønsker å bo der, sier Johansen.

Vil pensjonere seg

Planen var opprinnelig at Nagell-Erichsens sønner, Eivind og Eyolf, skulle ta over eiendommen, men slik ble det ikke:

– Jeg har fått tilrettelagt for at gården nå kan utvikles videre, og det er ikke sikkert det er jeg som er den rette til å gjøre det. Når så ingen av mine sønner ønsker å jobbe med dette, og jeg selv vil pensjonere meg, så er salg den logiske konklusjonen, sa Nagell-Erichsen til lokalavisen Gjengangeren da salget ble kjent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.