Boligprisene i landet falt med 1,1 prosent i mai, viser ferske tall lagt frem av Eiendom Norge. Det er det største fallet i mai måned siden 2003. 

Størst var prisfallet i hovedstaden, der prisene har steget i 16 måneder på rad. Boligprisene i Oslo falt med 1,4 prosent i mai. 

Stavanger var derimot byen med høyest prisvekst i mai. Prisene økte med én prosent i oljebyen sammenlignet med april. 

– Det er tydelig at landets boligmarked i mai er snudd på hodet – med høyest prisvekst i Stavanger og høyest fall i Oslo, sier seniorøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse til DN. 

Venter mer normalt marked

Mamre viser til at prisstatistikken for mai reflekterer utviklingen i markedet, der det har kommet en flom av boliger i Oslo-markedet som fører til en priskorreksjon. I andre deler av landet er derimot prisveksten normal, ifølge henne. 

– Mer nervøse boligselgere med usikre fremtidsutsikter grunnet strengere lånekrav og høye prisnivå gir vesentlig flere boliger ut i markedet. Her har nok også mediedekningen den siste tiden spilt en rolle, sier Mamre. 

Hun mener det er helt naturlig med en liten korreksjon etter en lang periode med med høy prisvekst. Fremover venter hun et mer normalt marked i Oslo preget av en større tilbudsside, men med fortsatt sterk etterspørsel. 

Oppfordrer til å beholde roen 

Seniorøkonomen har et klart råd til aktører i Oslo-markedet: 

– Nå gjelder det å ikke bli som hodeløse høns i Oslo-markedet hvor «alle» sitter på gjerdet eller dumper boliger i markedet, sier Mamre. 

– Det er mange underliggende sunnhetstegn i markedet med en sterk etterspørsel i bunn. Min oppfordring er derfor å beholde troen på boligmarkedet i Oslo over tid og være glad for at markedet roer seg og er sunnere, legger hun til. 

– Enn så lenge et drømmescenario 

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener boligprisfallet i mai ikke kom som noe sjokk. 

– De nye boliglånsreglene trådde realistisk sett i kraft fra og med april, da fikk vi ganske flat prisutvikling den måneden og nå et lite prisfall i mai. Prisfallet i Oslo på 1,4 prosent er litt sterkere enn ventet, men fortsatt ikke noe dramatisk, sier hun. 

Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret. 
Makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.  (Foto: Aleksander Nordahl)

– Jeg håper ikke de som har varslet boligpriskrakk i nesten et tiår nå tror de fikk rett. «What goes up, must come down» en eller annen gang, og dette er enn så lenge et drømmescenario med en rolig utflating, legger hun til. 

Psykologisk effekt 

Også Macic mener prisfallet i mai er en helt naturlig utvikling, ettersom at effekten av fjorårets rentekutt er tatt ut og at den nye boliglånsforskriften har kjølnet ned markedet. 

– Jeg vil tro at en god del spekulanter realiserer gevinst i disse dager, og bidrar til at tilbudet av bruktboliger øker. Den psykologiske effekten av alt som skrives om boligmarkedet i mediene kan få prisene til å snu ganske brått, men som sagt, enn så lenge er dette mer en utflating, sier hun. ¨

Macic mener imidlertid det er noe overraskende at ingen av de andre storbyene hadde prisfall i mai. 

– Det kan tyde på at den delen av de nye boliglånsreglene som var spesifikk for Oslo har fått sterkere enn ventet effekt, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Suzuki Swift i kollisjonstest.
Suzuki Swift fikk trestjerners rating i Euro NCAP's kollisjonstest for 2017.
02:30
Publisert: