Mandag møtte statsrådene Siv Jensen og Jan Tore Sanner et knippe boligaktører for å få råd om hvordan et viltvoksende boligmarked med påfølgende gjeldsvekst kan stagges. 

63,3 prosent opp på Grünerløkka

Jensen sa etter møtet at hun vil gå enda grundigere til verks for å få kunnskap om hva som skjer med boligmarkedet. 

– Det er viktig å bryte ned statistikken, så vi vet hva vi ser på. I enkelte bydeler i Oslo er det opp til 25 prosent prisvekst. I landet sett under ett, så er det 12 prosent. Det er en sterk prisvekst. Sterkere enn inntektsveksten. Det utløser en større bekymring for husholdningenes gjeldsoppbygging, sier Jensen. Og legger til:

– Mange husholdninger tåler dette godt, men du vil ha en økende andel sårbare husholdninger hvis renten går opp eller hvis det blir prisfall i boligmarkedet. 

De siste 12 månedene har prisene steget mest på Grünerløkka, med en oppgang på 23,8 prosent. I bydel Østensjø og Gamle Oslo har prisene steget 23,3 prosent det siste året. Grünerløkka har også hatt høyest vekst i hovedstaden siste fem år med en prisoppgang på 63,3 prosent. En Oslo-bolig som kostet fire millioner kroner for et år siden, koster nå 4,87 millioner kroner, hvis den har fulgt den generelle prisutviklingen i hovedstaden.

«Hvem er nå disse investorene?»

Investorene har fått skylden – særlig i Oslo – for mye av prisveksten på boligmarkedet. I Oslo er det i enkelte bydeler opp mot 30 prosent utleieboliger. På mandagens møte ble investorene rolle tatt opp.

– Hvem er nå disse investorene. Her er det mange påstander. Hvor mange er de, og hva gjør de egentlig. Her sauser man ofte samme flere grupper, sier Jensen. 

Hun mener det blir feil å beskylde foreldre som kjøper bolig til barna sine for investorer, og sette dem i samme bås som de som kjøper eiendom for videresalg og utleie. 

– Innspillene fra møtet viser at investorene utgjør en del av den prisgaloppen vi ser. Men hvor mye. Det viktige nå er å dechiffrere tallene så godt som mulig, sier Jensen. 

En av tre har investeringsmotiv

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj var en av deltagerne på mandagens møte. Han bekrefter at investorer er et markant innslag blant boligkjøperne. 

– Når det gjelder selveierprosjekter så vil jeg anta at så mye som 30 prosent av kjøperne har et eller flere investeringsmotiv. I bruktmarkedet vil jeg anta at prosenten kan være enda høyere i sentrumsnære bydeler når det gjelder spesielt små leiligheter, sier han. 

Siraj setter investorene i fire kategorier: 

  • Profesjonelle utleiere
  •  Godt voksne med romslig privatøkonomi som kjøper for privat utleie som hovedformål som alternativ kapitalplassering
  •  Foreldre som kjøper for å leie ut til barn innen kort tid – typisk studenter
  •  Unge voksne – 30-45 som kjøper som sparing for yngre barn – typisk utleieperspektiv på 10-15 år før egen bruk eventuelt salg som kan brukes til egenkapital for barna frem i tid i forhold til adgang på boligmarkedet.

– Utenfor Oslo sentrum er bildet mer balansert, selv om vi ser at innslaget av investorer er tiltakende også her. Her melder flere borettslag om kjøpere som kjøper brukt bolig, overtar denne og pusser opp for deretter å spinne den videre til ny eier, sier Siraj.

Obos har selv satt stopp for investorer som spekulerer i å kjøpe boliger før de er bygd, for så å selge de videre med gevinst. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.