- At boligprisene ikke vil fortsette å stige med 20 prosent i året fremover - det kan jeg love. Før eller siden vil dette roe seg ned. Selv om vi ikke akkurat ser tegn til dette nå i dag, sa partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret i et innlegg på Sem & Johnsen Eiendomsdag i Oslo torsdag.

For boligprisene fortsetter å tikke oppover.

De nominelle boligprisene steg 0,6 prosent i oktober sammenliknet med september, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 1,4 prosent.

Etter en prisoppgang på 1,8 prosent i oktober, har boligprisene i Oslo steget hele 21,7 prosent det siste året. I september var 12 månedersveksten på 18,5 prosent.

- Dette er historisk sterkt, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge.

Historisk eller hysterisk

- Du kan kalle det historisk, eller du kan kalle det hysterisk. Men selv om vi estimerer en tosifret boligprisvekst i Oslo også neste år (10 prosent), kommer veksten til å avta, sier Øye.

- Ifjor ble jeg kalt superoptimist. Men for neste år er det nok mange som ser større prisvekst enn meg. Jeg ser imidlertid noen motkrefter som kan bidra til å bremse prisveksten, sier han.

Selv om Oslo på mange måter er «problembarnet» i det norske boligmarkedet, ser han en bedring:

- Boligbyggingen har tatt seg kraftig opp. Men siden vi har hatt et stort etterslep, vil det ta litt tid før dette merkes på bruktboligprisene, påpeker Bjørn-Erik Øye.

- Unngå drastiske virkemidler

Til tross for at boligprisveksten vil fortsette, ber han nå både Finanstilsynet og Siv Jensen unngå å ta i bruk drastiske virkemidler:

- Fingrene av fatet! Det er veldig spesielt å utskrive sterk penicillin til alle her i landet hvis noen hoster i Oslo. Vi ser store regionale forskjeller i boligmarkedet, og det må man ta hensyn til. Man må kunne ha flere verktøy i verktøykassen. Finanstilsynet ønsker innstramming, men de bør også stimulere til mer nybygging. Ha to tanker i hodet samtidig, sier Øye.

 Katrine Boye i Norges Bank.
 Katrine Boye i Norges Bank. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Frykter høy gjeldsbelastning

Katrine Boye i Norges Bank bekymrer seg over hvordan den sterke veksten i eiendomspriser påvirker husholdningenes gjeldsbelastning.

- Vi frykter at den prisveksten vi ser nå vil føre til større gjeld i husholdningene, sa hun på Eiendomsdagen.

- De aller fleste vil håndtere et kraftig fall i boligprisene eller et markant rentehopp, men den høye gjeldsveksten vil gi større fare for dypere og mer langvarig tilbakeslag i norsk økonomi, sier hun.

Hun er også bekymret for den sterke veksten i forbrukslån.

- I dag ser vi at 12 prosent av samlede renteutgifter er på forbruksgjeld, og disse personene vil være spesielt utsatt ved et inntektsbortfall. Et gjeldsregister vil gi mye bedre oversikt over hva folk faktisk har i gjeld, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.