«Villa Fjellet» med seks mål tomt, sentralt, men skjermet plassert i Ullevålsveien 116 er lagt ut for salg på det åpne markedet.

– En sjelden anledning! heter det i Finn-annonsen, der eiendommen beskrives som unik.

DN omtalte i sommer tomten, og skrev da at den ville bli lagt ut på det åpne markedet etter sommeren.

Tomten har vært i samme families eie i 150 år. Grunnet uenighet mellom dagens åtte eiere tvangsselges den med en prisantydning på 40 millioner kroner.

Den – relativt sett – lave prisen skyldes at den lukkede eiendommen er regulert som park. Da eiendommen ble forsøkt solgt sist, i 2016, uttalte eiendomsmegleren at verdien ville vært minimum 100 millioner høyere om det var tillatt å bygge ut.

Høyeste bud endte på 29 millioner og eierne satte salget på pause.

Advokat Torolv Sundfør som gjennomfører salget på vegne av retten forteller om god interesse.

– Til tross for at annonsen kun har ligget ute en kort stund er det allerede booket flere visninger. Denne eiendommen har nok vært kjent i markedet en god stund, sier han.

Dagbladet/Børsen omtalte at Finn-annonsen er lagt ut først torsdag ettermiddag.

Vil kreve 30 mill.

Planen var å avklare om eiendommen kunne selges regulert til boligformål. Fire år senere har eierne delt seg i to grupper. Den ene mener å ha funnet bevis for at tomten er feilregulert, den andre vil realisere arven. Uenigheten ble avgjort i tingretten i januar i år.

«Eiendommen var en gang en prakteiendom med flott opparbeidet hage, beplantet med frukttrær og bærbusker. I dag har både bygninger og hage behov for betydelig utbedringer og oppgraderinger» heter det i annonsen. Huset har stått tomt i flere år, og var før det brukt som studentkollektiv. Å bruke huset som bolig vil kreve mye og kostbar restaurering. Eierne antar at den som kjøper eiendommen vil gjøre det for å komme i mål med å endre reguleringen til boligformål.

– Hvis tvangssalget nå blir gjennomført, vil den som til sist får bygge ut tomten en kjempegevinst. Nå håper vi inderlig at Sivilombudsmannen griper inn så vi får sjansen til å selge denne eiendommen for det den egentlig er verdt. Hvis ikke blir vi nødt til å holde kommunen ansvarlig for tapet vi blir påført, sier Eivind Godal-Hadeln (65), et av de tre søsknene som ønsker å utsette salget.

De har varslet Oslo kommune om søksmål, dersom eiendommen selges med det de mener er ugyldig arealformål. Basert på en tenkt pris på 140 millioner og deres respektive eierandeler, har de forespeilet kommunen et krav på minimum 30 millioner kroner.

Tomten er sentralt plassert i Oslo, nordvest for krysset Ullevålsveien og Kirkeveien. Noen hundre meter vestover ligger først Marienlyst og deretter Majorstuen, mens Ullevål Hageby ligger rett nord. Ullevål sykehus er blant de nærmeste naboene.
Tomten er sentralt plassert i Oslo, nordvest for krysset Ullevålsveien og Kirkeveien. Noen hundre meter vestover ligger først Marienlyst og deretter Majorstuen, mens Ullevål Hageby ligger rett nord. Ullevål sykehus er blant de nærmeste naboene. (Foto: Kartverket/norgeskart)

Tomten kan være verdt enda mer, mener eierne. Godal-Hadelns søster, Anna Godal (70), er arkitekt i Tvedestrand. Hun mener utbygging i skråningen som omkranser tomten vil kunne gi 5000 kvadratmeter i grunnareal, samtidig som både hagen og den verneverdige sveitservillaen kan bevares. Med en pris på 40.000 kroner kvadratmeteren er 200 millioner i verdi realistisk, har hun tidligere uttalt til DN.

Saken strekker seg tilbake til 40-tallet, da eiendommen skulle reguleres til park. Eierne og deres medhjelpere har funnet flere mangler ved behandlingen den gang, som de mener ugyldiggjør både den og senere reguleringer.

Kommunen svarer på sin side at senere kommuneplaner der eiendommen er park, er selvstendige reguleringer som ikke endres av eventuelle mangler ved den første reguleringen.

De to husene på tomten er svært nedslitte. Eivind Godal-Hadeln antar kjøperen vil forsøke å bygge ut tomten.
De to husene på tomten er svært nedslitte. Eivind Godal-Hadeln antar kjøperen vil forsøke å bygge ut tomten. (Foto: Javad Parsa)

Lit til Sivilombudsmannen

Tidligere i år sendte eierne og deres advokater en begjæring om lovlighetskontroll av kommunens regulering til Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Denne ble avvist. Forrige uke ba de Sivilombudsmannen.

Advokat Arne Fliflet var Norges lengstsittende Sivilombudsmann da han gikk av. Nå jobber han for tre av eiendommens eiere.
Advokat Arne Fliflet var Norges lengstsittende Sivilombudsmann da han gikk av. Nå jobber han for tre av eiendommens eiere. (Foto: Gunnar Blöndal)

En av advokatene deres, Arne Fliflet, jobbet selv 21 år som Sivilombudsmann. Han håper ombudet griper inn før tvangssalget gjennomføres.

– Jeg synes det var gode grunner for at Fylkesmannen skulle foreta en lovlighetskontroll. Da kunne de bidra til at en utenforstående instans undersøkte saken. Det har de ikke villet være med på. Da må vi håpe at Sivilombudsmannen vil være seg sin oppgave bevisst, sier Fliflet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.