Eiendom Norge la onsdag frem tall som viste at boligprisene steg 0,5 prosent i april, til tross for svært negative spådommer på forhånd. Sesongjustert falt prisene med 0,2 prosent, fordi prisene pleier å stige i april.

Mens andre har konkurrert om å komme med de mest pessimistiske spådommene, har sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets snakket om et moderat prisfall i år.

– Det ble omtrent som vi hadde spådd, sier hun.

Tilbudet har falt

I april ble det solgt 7.038 boliger i Norge, noe som er 10,3 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor, ifølge tallene fra Eiendom Norge.

– Det ser ut som det vi antydet i mars har skjedd, nemlig at både tilbud og etterspørsel har korrigert litt ned i denne situasjonen, sier Due-Andresen.

Selv om etterspørselen etter bolig har falt, har også tilbudet gått ned, noe som gjør at boligprisene ikke trenger å korrigere så mye ned for å skape balanse i markedet, mener sjeføkonomen.

Boligselgere ønsker se an

Hun tror også at rentekuttet på 1,25 prosentpoeng fra sentralbanken er med på å støtte opp under boligmarkedet.

– Jeg tror mange som skal selge boligen sin nå er usikker og ønsker å se an før de legger ut for salg.

– Hvor lenge kan denne situasjonen med lavere tilbud fortsette?

– Det er vanskelig å si hvordan folk reagerer, men der er så usikkert fremover hva som vil skje, at vi tenker at både kjøpere og selgere ønsker å se an, sier Due-Andresen.

Påsken var spesiell i år

Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, sier at hun fremdeles tror at et lavere tilbud av boliger kombinert med rentekuttet kommer til å hindre et større prisfall i boligmarkedet.

– Det som var spesielt i april i år var at vi hadde en påske der alle var hjemme, og mange gikk på visning. Hytteforbudet kan ha bidratt til at boligetterspørselen ble opprettholdt, sier Macic.

Sjeføkonomen mener nordmenn sannsynligvis prioriterer bolig, og heller kutter forbruket av konsumvarer og investeringer i andre goder.

– Bolig er det som står igjen som det vi ønsker å prioritere, sier Macic.

«Nyboligmarkedet tar støyten»

Allerede før koronakrisen ventet Macic at tilbudet av boliger ville falle denne våren, fordi ferdigstillelsen av nye boliger har falt siden nyttår. Koronaviruset senker tilbudet enda mer, tror hun.

– Mange som vurderer å selge, har nok heller satt seg på gjerdet. De fleste som har lagt boligen ut for salg nå, er nok i den situasjonen at de må selge, sier hun.

– Hvor lenge vil folk sitte på gjerde?

– Jeg tror at når folk flest ser at april gikk ganske greit, og hvis vi får samme utvikling i mai, så vil de som har satt seg på gjerde komme ut på markedet igjen, sier Macic, som likevel tror tilbudet av boliger vil være lavere enn før, fordi færre går over fra brukt til ny bolig.

– Vi ser at nyboligmarkedet tar støyten, der går det mye verre. Det har vi sett under andre kriser også, og det påvirker nok bruktmarkedet positivt, sier Macic.

Uenighet om prognosene

Arbeidsledigheten er rekordhøy, og nordmenn kan ifølge SSB gå mot den kraftigste lønnsnedgangen på 41 år. Dette svekker kjøpekraften til norske boligkjøpere.

Samtidig bidrar rekordlav rente til å øke kjøpekraften.

Økonomene er på grunn av dette svært uenige om hvor boligprisene skal de neste årene. Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets har spådd et boligprisfall på 25 prosent, mens SSB og Handelsbanken spår svært moderate boligprisfall i år. I midten finner vi DNB, som tror boligprisene skal falle drøye fire prosent i år, men at boligprisene ikke skal opp igjen på nivået fra før koronakrisen før tidligst i 2024.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.