Den typiske sjøhytten koster nå i snitt 2.867.474 kroner, en økning på 3,9 prosent fra året før. Det viser Eiendom Norge i sin årlige rapport for sjøhyttemarkedet fredag.

– Prisene på sjøhytter i Norge stiger for syvende år på rad. Samtidig er det er solgt langt flere sjøhytter denne sesongen enn tidligere år og det spesielt etter 1. mai i kjølvannet av koronautbruddet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding i forbindelse med rapportlanseringen.

Rapporteringsperioden går fra juni et år til juni påfølgende år. 2020 er derfor i realiteten fra juni 2019 til juni 2020.

Økt salgstid

I snitt tar det 124 dager å selge en sjøhytte. Det er en økning på 23 dager fra samme periode året før.

Raskest gikk det å selge en fritidsbolig i Porsgrunn med et snitt på 33 dager. Tregest gikk det i Lyngdal med et snitt på 235 dager.

– Salgstiden i landet under ett øker, og dette tyder på at mange sjøhytter som har ligget lenge er blitt solgt. Dette stemmer også godt med tilbakemeldingene fra Eiendom Norges medlemmer, som melder om at interessen for sjøhytte er rekordstor nå inn mot sommeren, sier Lauridsen i pressemeldingen.

Skjøt fart i mai

I løpet av det siste året ble det solgt 2.164 fritidsboliger ved sjøen, noe som er en oppgang på 9,5 prosent fra året før. I mai og juni 2020 ble det solgt 715 sjøhytter, noe som er 40,2 prosent flere enn i mai og juni i 2019.

Eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord har aldri opplevd et bedre hyttemarked enn nå.

– Vi fikk denne koronaeffekten rundt 17. mai. Etter det har det virkelig skutt fart. Jeg føler prisene har økt mye siden da, sier Solberg, som i en årrekke har solgt dyre ferieboliger langs Vestfold-kysten.

At prisene har økt kan blant annet Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret bekrefte. Han sier at prisen på sjøhytter har steget med 13,4 prosent første halvår sammenlignet med 2019.

– Det ligger an til å bli rekordenes år i sjøhyttemarkedet både prismessig og omsetningsmessig, sier Øye, som følger hyttemarkedet tett.

Han venter at prisene kommer til å stige 15 prosent i 2020.

Kjøperne blir yngre

Det har vært stor interesse for sjøhytter de siste årene, men den har ikke tidligere gitt utslag i prisveksten.

Øye tror sammenhengen er at mange ofte har planlagt hyttesalg og går på visninger, men har ikke vært villige til å betale prisen for drømmen når de ser hva den koster.

– Nytt av året er at vi i februar målte at omtrent 75.000 planla å kjøpe eiendom i utlandet, dette har de ikke gjort og har dermed blitt en del av det voldsomme trykket, sier han.

Dette viser også rapporten til Eiendom Norge.

– Antall omsetninger i sjøhyttemarkedet i Norge har vært stabilt de siste årene, men i år har salget økt betydelig. Økningen er særlig stor etter 1. mai og inn mot sommeren. Dette har også vært tydelig i fjellhyttemarkedet, hvor antall omsetninger i mai og juni har økt med 77,8 prosent sammenlignet med 2019, sier Lauridsen i pressemeldingen.

Han mener at kombinasjonen av tiltakene mot koronautbruddet med reiserestriksjoner og den historiske null-renten har fått stor effekt i hyttemarkedet.

Noe som også er nytt i år, ifølge Øye, er at gjennomsnittsalderen på hyttekjøpere har gått kraftig ned fra i fjor.

– Alderen har gått fra 53,7 til 47,9 år i snitt på kjøperen, sier Øye.

Dette tror han kan henge sammen med at folk som bor trangt i byene, og som har pleid å reise til utlandet på ferie, har havnet innenfor grensene igjen.

– Jeg tror det har vært en mentalitetsendring, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.