Ingen visste hvordan koronakrisen kom til å slå ut i hyttemarkedet, men da sommersesongen var i gang for fullt ble det klart at etterspørselen etter sommerhytter eksploderte.

Prisantydningen på Platou-familiens landsted var 30 millioner kroner. Eiendommen ble lag ut for salg i mai, og ble solgt etter en budrunde i juli.

Nå er det klart at det var Sjur Thorsheim som kjøpte eiendommen. Han ga 31 millioner kroner – én million kroner over prisantydning, ifølge eiendomsregisteret.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Thorsheim til DN.

Eiendommen består av 66 mål med skipperhus fra 1924, stor sjøbod bygget i 1824 der gamle garn fortsatt henger til tørk på loftet, brygger, flere sandstrender på begge sider av øya, stabbur, låve, gjesteanneks, stor kjøkkenhage og hele 950 meter strandlinje.

Fra fjellknausen er det panoramautsikt til de tre andre øyene som utgjør Gamle Hellesund. Herfra ser man ned på Petter A. Stordalens påkostede eiendom på naboøya – en kort svømmetur unna.

Det er sandstrender på begge sider av øya, og eiendommen har til sammen 950 meter strandlinje.
Det er sandstrender på begge sider av øya, og eiendommen har til sammen 950 meter strandlinje. (Foto: Tomm Christiansen)
Eiendommen på 66 mål består blant annet av skipperhus, sjøbod, stabbur, låve og gjesteanneks.
Eiendommen på 66 mål består blant annet av skipperhus, sjøbod, stabbur, låve og gjesteanneks. (Foto: Tomm Christiansen)

Tjent godt på husalarmer

Thorsheim er blant dem som har tjent mest på at stadig flere boligeiere har investert i husalarmer.

Thorsheim satset noen få millioner på Sector alarm og innsatsen ga ham stor gevinst. DN har tidligere beregnet at Thorsheim har solgt Sector Alarm-aksjer for rundt 650 millioner kroner.

– Jeg har ikke finregnet på det, har Sjur Thorsheim tidligere uttalt til DN om hvor mye han til sammen har tjent på salg av aksjene i Sector Alarm.

Investor Sjur Thorsheim er kjøper av eiendommen.
Investor Sjur Thorsheim er kjøper av eiendommen. (Foto: Privat)

Gevinsten skyldes at gründeren Jørgen Dahl i Sector Alarm på midten av 1990-tallet etter hvert trengte penger for å ekspandere med salg av alarmer for én krone stykket. Mens bankene vendte tommelen ned, sa Thorsheim ja til å gi Dahl lån som kunne konverteres til aksjer i Sector Alarm.

Sjur Thorsheim har også satset stort på helserelaterte aksjer. Gjennom sitt investeringsselskapet Pro as er han største eier i både Nattopharma og det børsnoterte selskapet Arcticzymes Technologies – tidligere Biotec pharmacon. Arcticzymes er børsvinneren blant de koronadrevne aksjene, med en oppgang på hele 820 prosent siden nyttår.

DNs beregninger i midten av juni viste at Thorsheim har en papirgevinst på sine helse- og bioteknologiaksjer på i overkant av 100 millioner kroner fra nyttår, og i ettertid har aksjene steget ytterligere.

Thorsheim karakteriserte til DN i juni kursoppgangen til bioteknologiaksjene som fantastisk.

Var i familien i 30 år

Da eiendommen ble lagt ut for salg i mai møtte DN Petter Stoud Platou (33) på landstedet.

– Det er klart det er vemodig. Vi har jo hatt alle våre sommerferier her, sa han den gang.

Det var hans far, arkitekt John Stoud Platou (80) som kjøpte eiendommen for snaut 2,5 millioner i 1992.

I en epost til DN skrev eieren John Stoud Platou at «jeg føler først og fremst en stor takknemlighet for at min kone og jeg har hatt gleden av å restaurere dette småbruket sammen. Vi har ønsket å bevare stedets karakter og har satt veldig stor pris på samarbeidet med dyktige lokale fagfolk. Tiden her har vært et eventyr for vår familie».

John Stoud Platou er blant annet daglig leder i Platou Eiendom, og styreleder i Platou Arkitekter.

Han er sønn av Frithjof Stoud Platou som sto bak firmaet F.S. Platou, som en stund var Norges største arkitektkontor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.