Nils Øveraas' femårige åremål som DNT-sjef gikk ut i høst, men det er ikke stillingen som friluftslivsgeneral som ga ham skattbare inntekter på over 90 millioner kroner i fjor. For da han og kona i fjor høst byttet ut rekkehuset gjennom 30 år med en penthouseleilighet på Høvik i Bærum, måtte Øveraas veksle inn aksjer han hadde opparbeidet seg som mangeårig sjef for konsulentselskapet Accenture i Norge. De to satte prisrekord i Bærum med kjøpet av den over 300 kvadratmeter store toppleiligheten til nær 50 millioner kroner.

– Jeg måtte selge noen aksjer. Inngangsverdien på aksjene var jo null da jeg fikk dem, så det må jeg skatte fullt av, sier Øveraas som betalte 27 millioner kroner i skatt for 2017.

Ekteparet måtte by ti millioner kroner mer enn de hadde tenkt for å sikre seg godbiten i strandkanten på Nedre Høvik. Selger var investor Kjell Chr Ulrichsen som kjøpte leiligheten i 2013 for litt over 33 millioner kroner av Bjørn Rune Gjelstens selskap Profier.

Fikk gratisaksjer

Da Accenture gikk på børs i 2001, fikk Øveraas og de andre Accenture-partnerne tildelt gratisaksjer. Ifølge Øveraas fikk han rundt 250.000 aksjer. De har stått og godgjort seg på New York-børsen i flere år uten at Øveraas har rukket å gjøre noe med dem. Det har falt godt ut for den tidligere generalsekretæren i DNT. Aksjekursen er nå ti ganger så høy som den var ved børsnoteringen og vaker rundt 160 dollar aksjen. Dersom Øveraas ikke hadde solgt unna aksjer, ville disse nå hatt en verdi på rundt 300 millioner kroner.

– Jeg har fortsatt en god slump igjen. Jeg får vel begynne å se litt på det nå som jeg får litt bedre tid, sier han.

Den tidligere Accenture-sjefen har ingen planer om å gå inn i en ny fulltidsstilling, men vil påta seg ulike styreverv.

– Jeg kommer til å ha nok styreverv til at jeg fyller dagene med det. Nå har jeg stort sett frivillige styreverv, det er ikke noe inntektsgivende arbeid akkurat, men jeg har mulighet til å gjøre det, og det er hyggelig for jeg synes det er moro. Det vil nok bli en blanding av styreverv, men hovedvekt på humanitær sektor, sier Øveraas.

Han er blant annet styreleder i Redd Barna og styremedlem i Norsk Tindesenter på Åndalsnes.

Friluftsentusiast

Den ihuga friluftsmannen og hobbyfotografen Øveraas har i tillegg hytte på fjellet ved Ringebu, samt en fritidseiendom med egen strandlinje i Røyken bare en halvtimes kjøretur fra Bærum. Den kjøpte han sammen med kona for 8,25 millioner kroner i 2002.

Moldenseren er opptatt av å skape et bærekraftig friluftsliv og hjelper i disse dager blant annet til med å lage en besøksstrategi for Åndalsnes og den godt besøkte Romsdalseggen.

– Det er litt jobbing med å få den bærekraftig for naturens vedkommende i hvert fall, så vi må finne fornuftige måter å gjøre det på, sier Øveraas.

Nils Øveraas og kona kjøpte toppleiligheten i det eksklusive leilighetskomplekset i Maries Vei på Høvik i Bærum for rekordsummen 48,5 millioner kroner.
Nils Øveraas og kona kjøpte toppleiligheten i det eksklusive leilighetskomplekset i Maries Vei på Høvik i Bærum for rekordsummen 48,5 millioner kroner. (Foto: Gunnar Blöndal)

Øveraas var i fjor oppført med formue på 72 millioner kroner, mot 56 millioner kroner i 2016. Den skattbare inntekten gjorde på grunn av aksjesalget et betydelig hopp fra åtte millioner kroner i 2016 til 93 millioner kroner i fjor.

Dag Terje Klarp Solvang (46) er ansatt som ny generalsekretær i DNT etter Nils Øveraas. Han begynte i jobben i oktober. Solvang kom fra stillingen som organisasjon-, markeds- og kampanjesjef for Høyre og er gift med helseminister Bent Høie (H).

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Halvtørre tyske rieslinger har vært et lite skjellsord. Men jeg skal love deg, at smaker du på denne her, vil du absolutt ikke angre
01:39
Publisert: