Ifølge Estate Nyheter skal det i lengre tid ha pågått skriftlig kommunikasjon mellom Plan- og bygningsetaten (PBE) og børsnoterte Entra som har vært unntatt offentlighet.

Eiendomsmagasinet har nå fått bekreftet at dialogen dreide seg om funn av skadedyret skjeggkre i bygget hvor PBE holder til, Vahls gate 1 på Tøyen i Oslo.

– Huseier Entra har satt opp feller, og det er gjort funn flere steder i bygget, sier kommunikasjonsdirektør Trude Isakesen til Estate Nyheter.

Vanskelig å bli kvitt

Skjeggkre er et relativt nytt skadedyr i Norge som ble oppdaget er til lands i 2013. Insektet kan bli opptil to centimeter lange, kan i snitt legge 56 egg i året og er veldig vanskelige å bli kvitt. Den sprer seg gjerne som blindpassasjer i pappesker og annet papirmateriale den synes er deilig.

De gjør ingen fysisk skade på hverken bygninger eller mennesker, men er naturlig nok belastende å ha hjemme.

Skjeggkre har blant annet skapt mye hodebry og store milliontap for forsikringsselskapet Protector Forsikring som har måttet ta store avsetninger i sitt boligselgerforsikringsområde etter at boligkjøpere har gått rettens vei ved funn av skjeggkre i nykjøpte boliger.

Funnet i kantinen

Kommunikasjonsdirektør Ida Kr. Schlotterbeck i Entra skriver i en epost til Estate at det er oppdaget et større antall skjeggkre i kjelleren hos PBE og noen individer i kantinen i syvende etasjer.

Entra har allerede plassert ut limfeller og vil fortsette med sprøytebehandling av tekniske rom, samt rom med liten aktivitet av mennesker.

Staten eier rundt 40 prosent av eiendomsselskapet Entra som har en markedsverdi på 21 milliarder kroner. Entra eier og forvalter cirka 1,3 millioner kvadratmeter fordelt på 92 bygg. Ved utgangen av tredje kvartal hadde eiendomsporteføljen en markedsverdi på 45 milliarder kroner. Over halvparten av porteføljen er plassert i Oslo.

Entra har ikke kartlagt alle eiendommene for skjeggkre. Skader som skyldes dyr, insekter, bakterier, sopp og råte dekkes ikke av Entras forsikrings, skriver Estate Nyheter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Redd for å få skjeggkre i hus? Dette mener skadedyrbekjemperen du må gjøre
01:58
Publisert: