Eiendomsinvestor Tore Eiklid (49) har sammen med flyarving Erik Braathen (58) lyktes å sikre seg den 16 mål store kanadiske ambassadeiendommen på Bygdøy, Oslo for omlag 70 millioner kroner.

Det bekrefter Eiklid overfor DN. Han overtok eiendommen mandag.

- Jeg tror jeg har gjort en god handel, så får vi se hva det blir til slutt, sier Tore Eiklid.
- Jeg tror jeg har gjort en god handel, så får vi se hva det blir til slutt, sier Tore Eiklid.

- Jeg er ekstremt fornøyd, sier Eiklid på telefon i det han spaserer rundt fra rom til rom i det rundt 1200 kvadratmeter store herskapshuset mandag ettermiddag.

 

Kuttet prisen

Prakteiendommen Bygdøynesveien 15 ble lagt ut for salg i juni 2012 for 120 millioner kroner. Enkelte eiendomsmeglere mente prisingen var «totalt skivebom» og de la vekt på at boligen, til tross for stort areal og stor tomt, ikke hadde egen strandlinje. I februar 2013 ble prisen kuttet til 110 millioner kroner.

Det var også den annonserte prisen da Eiklid fattet interesse. Han tror byantikvarens opprinnelige føringer omkring tomteutnyttelse og at ambassaden allerede satt på noe nytt, bidro til at kjøpet kom på plass.

- Jeg tror den ambassaden rett og slett gikk lei hele prosessen, sier Eiklid.

- Ville ha én deal

Det var flere interessenter til eiendommen, også på høyere prisnivåer, ifølge investoren. De fleste satt imidlertid forbehold om godkjennelse av nye planer, samt deloppgjør.

Det var ikke kanadierne interessert i, ifølge Eiklid. Dermed ble timingen optimal.

- De ville ha én deal der de visste at de var ute, sier Eiklid.

Kjøpte seg tid

Eiklid klarte i april å sikre seg en opsjonsavtale med Canadas ambassade på tre måneder, der han gikk byantikvaren i møte.

Sammen med arkitektstjernen Nils Torp skisserte han en plan der store deler av parken samt hovedeiendommen og portnerboligen forble samlet, og utnyttelsesgraden rundt 20 prosent.

Det falt i godt jord. Planene er nå varslet til offentlig ettersyn.

- Vi fikk ikke klarhet i noe som helst i den tiden, men vi fikk noen signaler. De var såpass bra at jeg valgte å tiltre opsjonen og gjøre det, sier investoren.

- En dyr affære

Eiklid varslet tidligere i år å ville bygge 18 luksusleiligheter i seks hus langs østre og vestre kant på den søndre delen av tomten.

De rundt 150 kvadratmeter store leilighetene får høy standard, med heis rett inn i leiligheten fra underjordisk garasje. Utbyggeren lover eksklusive kvaliteter, og anslår total byggekost til rundt 50.000 kroner kvadratmeteren. Prisen kan imidlertid bli det dobbelte, som vil si drøye 15 millioner kroner per enhet.

NYTT OG GAMMELT. De seks nye husene med tre leiligheter hver på tomten til Canadas ambassade på Bygdøy får vegger og terrengmurer i Kolumba teglsten «i en lys, oppsluttende farge mot eksisterende pussede villa og portnerbolig». Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter
NYTT OG GAMMELT. De seks nye husene med tre leiligheter hver på tomten til Canadas ambassade på Bygdøy får vegger og terrengmurer i Kolumba teglsten «i en lys, oppsluttende farge mot eksisterende pussede villa og portnerbolig». Illustrasjon: Niels Torp as Arkitekter

– Dette blir store og gode leiligheter med høy kvalitet for folk med god økonomi, men som ikke har lyst til å bo i hus. Det blir en dyr affære å bygge, og da kommer det fort på over 100.000 kroner kvadratmeteren, men det er for tidlig å fastslå pris, sa Eiklid til DN i mai.

Dersom planene blir vedtatt anslår investoren at første spadetak kan tas våren 2016, med salgsstart høsten 2015.

Han har ikke avgjort hvordan finansieringen skal sys sammen, men er åpen for å ta risikoen for prosjektet selv.

Potensiell supergevinst

Med en antatt salgspris på omlag 270 millioner kroner og en byggekost på 135 millioner kroner, kan Eiklid og Braathen ligge an til en gevinst på rundt 65 millioner kroner etter å ha kjøpt hele eiendommen for rundt 70 millioner kroner.

Erik G. Braathen.
Erik G. Braathen. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Dertil kommer herskapshuset og parkanlegget som trolig vil innvirke på gevinstdelingen mellom investorene.

Eiklid advarer imidlertid om at det eneste som er sikkert er at tallet aldri blir riktig når man kalkulerer. Han lar anslaget stå for DNs regning.

- Får du dette til så har du vel gjort et kupp?

- Nå skal man aldri bruke pengene før de er på konto, men det er klart at slik det ser ut, så ser det veldig bra ut. Så er det veldig avhengig av at det treffer, og at man finner et publikum som vil ha den type eiendom, sier Eiklid.

 

Les også: Her ligger Norges mest eksklusive hytter

Flytter inn

Det vil i hvert fall han selv.

Eiklid flytter inn i herskapshuset som ble bygget i 1913, en tid da store formuer ble skapt her til lands. Det er også tydelig på de store rommene og kvalitetene som opprinnelig har blitt brukt, mener han.

Trolig blir hovedeiendommen på omlag 6-7 mål medregnet parkområdet og portnerboligen. Investoren tar sikte på innflytting før jul etter å ha "tatt en del av det". Han starter med nye baderom, kjøkken samt overflateoppussing.

- Jeg er fornøyd. Jeg tror jeg har gjort en god handel. Så får vi se hva det blir til slutt, sier Eiklid.

Canadas ambassade kan verken bekrefte eller avkrefte detaljene i avtalen i det DN tar kontakt mandag.

Les også:
Fredriksen og Hagen setter døtrene inn i eiendomsselskap

10 milliarder dollar fulgte ham ut døren

- Det kan være fryktelig ensomt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.