– Av og til blir ikke ting helt som forventet. Da er det bedre å ta affære raskt, sier Andreas Martinussen (36).

Frem til 2018 var Martinussen administrerende direktør i Solon Eiendom, selskapet han var med å ta på børs for vel fire år siden. Så gikk han over til Fredensborg as, som eies av milliardær Ivar Tollefsen. Nå er det slutt etter et drøyt år og Martinussen vender tilbake til Solon hvor han blir driftsdirektør med ansvar for boligsegmentet.

– Jeg trives best i lederrollen heller enn som eiendomsutvikler, sier Martinussen, som sier han i Fredensborg var tiltenkt å stå for mye av eiendomsutviklingen.

Inn med 30 mill.

Når Martinussen bytter beite, er børsnoterte Solon, som mange andre selskaper hardt rammet av koronaviruset og effektene på norsk økonomi. Aksjekursen er ned 34 prosent siden nyttår. I forbindelse med jobbskiftet har Martinussen kjøpt aksjer i Solon for 30 millioner kroner.

Mesteparten er kjøpt til kurser på 30-tallet, men også noe på 20-tallet. Aksjekursen er i dag rundt 27 kroner, som betyr at den nye driftssjefen allerede har opplevd et ikke ubetydelig fall i verdiene. Det bekymrer ham lite.

– All min overskuddskapital blir pløyd inn i Solon. Jeg ser ikke på kursene i det korte bildet, men tenker tre til fem år frem i tid, sier han.

Solons styreleder og gründer Simen Thorsen gleder seg over nyansettelsen.

– Jeg er kjempefornøyd. Han har enorm arbeidskapasitet, er godt likt blant de ansatte og har et godt rykte utad, tror jeg. Han er etterrettelig og kjenner prosjektene våre, sier Thorsen.

Han sier de tok det første initiativet i forbindelse med prosessen.

I dag er det Stig L. Bech som leder hele eiendomskonsernet. I fjor fikk han en bonus på 28 millioner kroner.

– Vi er forbi det verste

Norsk og internasjonal økonomi er i krise. Fredag viser tall fra SSB at norsk økonomi falt 6,4 prosent i mars fra mars i fjor. 300.000 personer var for tre dager siden registrert som antall helt ledige og arbeidssøkere på tiltak hos Nav.

Salget av nye boliger falt 47 prosent i mars sammenlignet med mars i fjor.

Andreas Martinussen er ikke veldig bekymret.

– Jeg velger å være mer optimistisk enn det som synes å være konsensus. Jeg tror at det blir noen måneder med svakt nyboligsalg. Man må regne med at folk, når det stormer som verst, avventer med å kjøpe bolig med levering om to år. Men hvis du ser på de ledende børsindeksene, som jeg tenker er det mest ledende for det som skjer i økonomien seks til ni måneder frem i tid, reflekterer det også at økonomien snur om seks til ni måneder. Da tror jeg nyboligsalget følger etter, sier han.

– Mange peker på at det kan komme et nytt fall i de ledende børsindeksene. Det gjør ikke du?

– Folk er alltid mest negative på bunnen. Hver gang det har vært en krise sier man at det er annerledes denne gangen, men så er det nesten aldri det. Også denne gangen vil jeg stole på at børsene er de beste ledende indikatorene og at de signaliserer at vi er forbi det verste, sier Martinussen, som før han begynte i Solon første gang var meglersjef i Norse Securities.

Han understreker at Solon er godt kapitalisert og tåler en lengre periode uten salg.

Hyttesjef

Hos Tollefsens var Martinussen sjef for Fredensborg Fritid med ansvar for rundt 7000 hytter og fritidsboliger, samt alpinanlegg og hoteller i hovedsak på Geilo, Kragerø, Flå og Norefjell.

– Hva tar du med deg?

– Den listen er lang. Jeg spøker gjerne med at ett jobbår i Fredensborg tilsvarer halvannet til to normale arbeidsår. Det er en organisasjon der det jobbes beinhardt, sier Martinussen, som har jobbet tett opp mot Ivar Tollefsen.

– Han er dyktig og har en unik evne til å rekke over ting og følger med på alle detaljer og selskaper, både smått og stort, sier han.

– Det som fascinerer meg veldig med Ivar og Nick (Ivar Tollefsens sønn, red.anm.) er hastverket de har med å se på alle dealer for å vurdere om det er bra eller dårlig. De er alltid redde for å miste en god deal, og det har imponert meg veldig, sier Martinussen.

Mesteparten av eiendomsverdiene til Tollefsen ligger i det svenske selskapet Heimstaden ab. Ved utgangen av 2019 var den totale eiendomsporteføljen til Heimstaden verdt 113,3 milliarder svenske kroner.

– Det er hyggelig at Andreas har mye godt å si om oss i Fredensborg – dette er gjensidig. Vi kommer garantert til å ha mye med hverandre å gjøre også i årene som kommer. Akkurat når våre veier skiller lag er ikke endelig bestemt, men det blir i løpet av året, sier pressekontakt Christian Vammervold Dreyer i Fredensborg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.