Børsnoterte Solon Eiendom har mandag formiddag hentet 346 millioner kroner i en rettet emisjon mot «ledende investorer». Pengene ble hentet til kurs 38 kroner, marginalt over torsdagens sluttkurs på 37,80 kroner forrige uke.

Den aller mest «ledende investoren» er Johannson-familien som gjennom selskapet Joh Johannson Eiendom as er tildelt fire millioner aksjer. Selskapet er kontrollert av Torbjørn, Johan og Knut Hartvig Johannson med respektive familier.

Johannson-familien er største eier i Norgesgruppen, som eier dagligvarekjedene Kiwi, Meny, Ultra, Spar og Joker.

Skyter inn 152 mill.

Til kurs 38 kroner betyr det at Johannson-familien har investert 152 millioner kroner i Solon Eiendom og går dermed inn blant de største aksjonærene i boligutviklingsselskapet.

Styreformann i Norgesgruppen Knut Hartvig Johannson er 81 og jobber fortsatt fulltid. – Man vil ikke oppleve her at jeg blir sittende oppe i et slikt syvende far i huset-horn.
Video fra Dagens Næringsliv
02:02
Publisert:

– Vi fikk interesse på kapitalmarkedsdagen og dette er bra for å styrke balansen. Vi har gått ut og sagt at vi skal kjøpe flere tomter. Vi tror det er sunt og bra for selskapet. Vi var ikke i noe pengenød, sier Solons grunnlegger og styreleder Simen Thorsen til DN.

På selskapets kapitalmarkedsdag i slutten av april ble det fremhevet at Solon skal vokse kraftig fra 170 ferdigstilte enheter i 2019 til 580 ferdigstillelser i 2023.

Lar seg vanne ut

Frem til nå har eiendomstrioen Simen Thorsen, Tore Aksel Voldberg og Runar Vatne kontrollert rundt 70 prosent av selskapet. I mandagens melding skriver Solon at det i emisjonen har satt eksisterende aksjonærers forkjøpsrett til side. Hverken Thorsen eller Voldberg har tegnet seg for aksjer i emisjonen, og lar seg dermed vanne ut.

– Vi har hentet kapital og får noe mer likviditet i aksjen og er ikke lenger så stramt eiet, noe som er bra for aksjen, sier Thorsen.

Det siste året har Solon Eiendom, som er priset til 2,3 milliarder kroner, steget 33 prosent på børs.

Tar nytt jafs

Solon Eiendom ble etablert av Simen Thorsen og investor Tore Aksel Voldberg i 2006. Siden har selskapet gått på børs, nærmet seg milliardomsetning og tiltrukket seg et stort antall kjente investorer. Blant dem er Runar Vatne, som kom inn i slutten av 2017.

Runar Vatne (foran) har nå aksjer i Solon Eiendom verdt over en halv milliard kroner. Til venstre i bakgrunnen er Tor Vegard Vatne, Jens Borge Andersen, Helge Rognerud og Henrik Krefting. Alle jobber i selskapet Vatne Capital.
Runar Vatne (foran) har nå aksjer i Solon Eiendom verdt over en halv milliard kroner. Til venstre i bakgrunnen er Tor Vegard Vatne, Jens Borge Andersen, Helge Rognerud og Henrik Krefting. Alle jobber i selskapet Vatne Capital. (Foto: Mikaela Berg)

I mandagens emisjon går han inn med nye 38 millioner kroner, og tar dermed i underkant av en niendedel av emisjonen. Han kontrollerer nå 20,22 prosent av aksjene i Solon. Simen Thorsen forblir største aksjonær i selskapet.

– Hva skal Solon bli? Er det en oppkjøpskandidat?

– Vi har alltid stått på egne ben og vi har ytret ønske om å vokse. Vi skal være på børs, sier Simen Thorsen.

Administrerende direktør Stig Bech har tegnet seg for 26.500 aksjer, tilsvarende aksjer for én million kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.