– Solon har i dag en tomtebank som strekker seg flere år fremover, sier styreleder i Solon Eiendom, Simen Thorsen, som grunnla selskapet sammen med investor Tore Aksel Voldberg i 2006.

Han har nettopp sikret seg tomter på Østlandet og i Hemsedal som potensielt kan gi Solon over 1000 nye boligenheter – en kraftig økning i antall potensielle enheter selskapet har.

Hentet først inn penger

I slutten av november hentet Solon inn rundt 85 millioner kroner gjennom en emisjon som var rettet mot eiendomsinvestor Runar Vatne. Da meldte Solon at de hadde etablert selskapene Solon Fritid og Solon Næring og at pengene som var hentet inn skulle brukes til å jakte investeringsmuligheter selskapet så på den gang.

– Markedet har ventet på at vi skal melde et eller annet. Nå sier vi ifra hva vi har jobbet med og en del av det vi tenker å bruke penger på er «business as usual». Så går noe til næringseiendom og noe til fritidsbolig, sier Thorsen til DN.

Han ønsker ikke å si hva selskapet har gitt for tomtene.

Inn i næringseiendom

I en pressemelding fra selgeren av tomten på Fløisbonn på Kolbotn utenfor Oslo, fremkommer det at de to næringseiendommene ble kjøpt for en halv milliard kroner. De ble kjøpt av Solon Næring as, som er eid 75 prosent av Solon og 25 prosent av investor Runar Vatne, som er styremedlem og blant de største aksjonærene i Solon.

Runar Vatne (foran), her sammen med resten av gjengen i Vatne Capital.
Runar Vatne (foran), her sammen med resten av gjengen i Vatne Capital. (Foto: Mikaela Berg)

Disse eiendommene har løpende kontantstrømmer og gjenværende leietid på syv år med en årlig leie på rundt 25 millioner kroner. Solon anslår at tomten etter hvert kan gi rom for utbygging av rundt 600 boligenheter.

– Det ligger langt ute i tid, men vi har så klart kjøpt dem med vår ekspertise og vi ser hva som ligger rundt av skoler og idrettsanlegg og så videre, sier Thorsen.

Partner Christian Kulberg i Loe Utvikling sier at dette er det største salget de har gjort, men vil ikke si hva deres fortjeneste er på salget.

– For oss har det vært et veldig hyggelig prosjekt. Du hadde ingen kontantstrøm da vi kjøpte, så det sier seg selv at prisen er en helt annen. Det at vi har bygget en kontantstrøm på 25 millioner kroner årlig gir i seg selv grunnlag for en veldig god verdi, sier Kulberg.

Satser på hytter

Solon har også kjøpt en tomt på Ås som har et utbyggingspotensial på 450–500 enheter. Ifølge selskapet er tomten blant de mest attraktive i lokalområdet. Eiendomsselskapet har også kjøpt to andre tomter i det sentrale østlandsområdet med et potensial på rundt 130 boenheter.

På toppen av dette har selskapet kjøpt et mindre areal i alpinanlegget i Hemsedal. Det skal utvikles av Solon Fritid, som ifølge Bizweb er eid av Advokatfirmaet Haavind.

DN kjenner ikke til prisen disse tomtene ble kjøpt for.

– Vi er ydmyke for at vi har hatt et godt marked på fritidssiden i mange år. Vi har ikke noen ambisjoner om å bli størst mulig. Vi skal gjøre gode prosjekter, og hvis man ikke har det alt for travelt pleier det å dukke opp, sier styreleder Thorsen.

Ved utgangen av tredje kvartal hadde Solon 2500 enheter i sin «tomtebank». Legger man til de nye potensielle tomtene har dette nå steget til 3730 enheter.

Trio har aksjer for halvannen milliard

Solon-aksjen stiger 2,7 prosent onsdag. Etter at katastrofalt år på børs i fjor, har det virkelig snudd for Solon som hittil i år har steget 72 prosent på børs og rundt 30 prosent siden børsnoteringen i 2016, ekskludert for utbytte.

Tore Aksel Voldberg er tredje største aksjonær og gründer av Solon.
Tore Aksel Voldberg er tredje største aksjonær og gründer av Solon. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Styreleder Simen Thorsen kontrollerer sammen med styremedlemmene Runar Vatne og Tore Aksel Voldberg 69 prosent av aksjene i Solon, ifølge siste aksjonæroversikter.

De eier aksjer verd flere hundre millioner kroner:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Simen Thorsen: 580 millioner kroner.
  • Runar Vatne: 499 millioner kroner.
  • Tore Aksel Voldberg: 483 millioner kroner.
Oppfinner (24): –Hva er alternativet? Bare la 100.000 tonn plast ligge der ute?
01:33
Publisert: