Koronapandemien har slått hardt inn i norsk økonomi, og også i boligmarkedet. Senest fredag la Statistisk sentralbyrå frem ferske prognoser for prisutviklingen i det norske boligmarkedet.

Koronapandemien og nedstengningen av norsk økonomi savner sidestykke, og den nåværende lavkonjunkturen vil trolig vedvare i flere år, ifølge rapporten.

Før krisen trodde SSB på en prisvekst på 1,8 prosent i år. Nå tror de at boligprisene vil falle med to prosent i år, og en halv prosent i 2021.

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj merker også krisen på markedet.

– Det er tregere nå enn før krisen, cirka 20 prosent ned i aktivitet, sier han.

Innbytte

For å møte krisen tilbyr nå Obos å ta imot din gamle bolig ved kjøp av ny Obos-bolig. Det vil si at Obos overtar boligen din til en pris som blir bestemt av megler, og en er dermed sikret penger i et usikkert koronamarked. Kriteriet er at bolaget som byttes inn er vesentlig billigere enn prisen på den nye boligen, og ligger i en attraktivt område for Obos. Modellen gjelder i første omgang ved kjøp av rundt 400 boliger, der fleste er i Oslo-området.

– Hva tjener dere på denne ordningen?

– Det som er fordelen for oss er vi kvitter oss med en dyrere nybolig i bytte mot en billigere bruktbolig. Da reduseres pengene vi har bundet opp i prosjektene, og vi komme i gang med nye prosjekter.

– Kan selgerne risikere at dere overtar til en billig penge i dagens marked og selger igjen med god gevinst?

– Ja, det er jo sånn det er. Vi kan tjene penger på en enkelt bolig og tape penger på andre, men historikken viser at boligbytteordningen totalt sett innebærer en kostnad for oss., sier Siraj.

Prognose for boligprisene

Den månedlige boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viste høy sesongjustert boligprisvekst i januar og februar i år på henholdsvis 0,9 og 0,5 prosent. Så kom korona, og i mars ble denne utviklingen reversert idet boligprisene falt med hele 1,4 prosent.

Mange har forsøkt å spå den videre utviklingen i boligmarkedet. Blant annet har sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen, spådd at krisen kan utløse en fall på 25 prosent. Siraj vil ikke komme med et tall, men en ting er han ganske sikker på:

-Min kvalifiserte gjetning er at boligprisene skal ned.

«Utrygghet»

Boligmarkedet viste også dempet aktivitet i mars i år ettersom det ble både solgt og lagt ut rundt 14,5 prosent færre boliger enn i samme måned i fjor. Samtidig har salget av nye boliger, ifølge Boligprodusentenes Forening, gått ned med 47 prosent i mars i år sett i forhold til mars i fjor. Siraj sier at de merker at det er tregere markedet for å nyboliger.

– Det er ikke noe finanskrise stemning enda. Da solgte vi null, mens nå er det en del som er villige til å kjøpe. Vi har også hatt mange individuelle visninger denne uken Samtidig er ikke dette noe som vil gå over fort. Det tar en stund før vi er tilbake til et normalmarked, sier han.

Eiendomsinvestor vedder mot prisfall: – Jeg setter i alle fall en flaske mot! dnPlus

Flere av eiendomsutviklere har satt i gang tiltak for å sikre seg usikre boligkjøpere. JM Norge gir kundene en angrefrist helt til september, mot et vederlag på 10.000 kroner, og Selvaag Bolig gir bort hvitevarer til boligkjøpere. Det skriver Finansavisen.

– Er dette er symptom på at det er vanskelig å lokke kjøpere til prosjektene deres?

– Det er symptom for at kundene har endret sine behov. Før kunne man være trygg på at man får solgt sin gamle bolig eller ha en jobb, men nå opplever folk at det er større grad av utrygghet. Vi må bruke den verktøykassen vi har for treffe kundene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.