Statistisk sentralbyrå la fredag frem ferske prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

I mars anslo SSB at boligprisene ville falle kraftig, nå justerer de opp prognosene.

– Vi tror prisveksten nå avtar noe. Oslo vil se en mindre prisoppgang i september på 0,4 til 0,5 prosent, anslår administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1. Foto av leiligheter på Frogner i Oslo.
– Vi tror prisveksten nå avtar noe. Oslo vil se en mindre prisoppgang i september på 0,4 til 0,5 prosent, anslår administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1. Foto av leiligheter på Frogner i Oslo. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Årsaken er rentenedgangen.

– Vi anslår nå at boligprisene vil stige med 3,2 prosent som årsgjennomsnitt i år. Fjerning av de midlertidige unntakene i boliglånsforskriften vil trolig bidra til å dempe veksten i boligprisene framover, sier Thomas von Brasch i Statistisk Sentralbyrå.

SSBs boligprisprognoser 11. september:

SSBs boligprisprognoser 5. juni:

Tross et historisk økonomisk tilbakeslag har boligprisene steget 3,3 prosent fra mars til august. Dette må sees i sammenheng med at styringsrenten ble redusert fra 1,5 prosent i mars til 0 prosent i mai, samt sentralbankens signaler om at renten skal forbli på dette lave nivået lenge, skriver SSB i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.