Fjellhyttene utgjorde nesten halvparten av alle hyttene som ble omsatt i fritt salg i landet vårt i fireårsperioden 2014–2017. Gjennomsnittsprisen for fjellhytter var 1,7 millioner kroner i denne perioden.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå lagt frem onsdag.

Oversikten har imidlertid ikke tall for 2018.

I likhet med de fleste av fjellhyttekommunene som ligger høyt oppe på prislisten, har både Hol og Øyer etablerte hytteområder og populære skianlegg. I Hol finner vi Geilo skisenter og i Øyer ligger Hafjell alpinsenter.

Hafjell ligger i Øyer kommune.
Hafjell ligger i Øyer kommune. (Foto: Thomas Haugersveen)

Nabokommunene til Hol og Øyer har et helt annet prisnivå. I både Ål i Hallingdal og Nore og Uvdal var gjennomsnittlig kjøpesum det halve. Det samme var tilfellet i Øyers nabokommuner Lillehammer og Gausdal.

Hol hadde flest hyttesalg til over 5 millioner

Hol og Øyer hadde også flest omsatte hytter til over 5 millioner kroner i fireårsperioden 2014–2017. I Hol skiftet 130 hytter i denne prisklassen eier. I gjennomsnitt kostet disse hyttene 8,0 millioner kroner.

Også for hytter i prisklassen mellom 2,5 og 5 millioner kroner var Hol på topp med 470 omsetninger i perioden.

Prisfordelingen for omsatte hytter i fritt salg i de ti dyreste fjellkommunene 2014-2017:

Kilde: SSB

Flest kjøpte hytte i Trysil og Ringsaker

Hedmarkskommunene Trysil og Ringsaker topper listen over antall solgte hytter i fireårsperioden med henholdsvis 1400 og 1300. Begge ligger et stykke under toppen av listen over de dyreste fjellhyttekommunene.

I Ringsaker finner vi det populære hytteområdet Sjusjøen. Hele 60 prosent av omsetningene i denne kommunen var hytter på festet tomt. Ringsaker og Trysil er også de kommunene i Norge som har flest fritidsbygninger.

Kommunene med flest omsatte hytter 2014-2017:

Kilde: SSB

Mange hytter til under 1 million

Av de i alt 25 000 fjellhyttene som ble omsatt i fritt salg i årene 2014–2107, ble nesten 10. 000 hytter solgt for under en million kroner.

Knapt 700 hytter kostet mer enn 5 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.