Leietagere i Oslo og Bærum må ut med i gjennomsnitt 11.650 kroner i måneden for en toromsleilighet, viser SSBs ferske leiemarkedsundersøkelse. Det er 3000 kroner over gjennomsnittsleien i resten av landet. For mange er det å leie bolig det eneste alternativet.

– Jeg tror nok mange tvinges til å leie lenger enn før. Med økte krav til egenkapital og økte boligpriser, vil det naturligvis ta lengre tid for unge boligkjøpere å spare nok, sier daglig leder Håvard Tverdal i Leiebolig Utleieegling.

Leiebolig har omtrent 2200 boliger i sin portefølje i Oslo og Akershus.

Må gjøre seg attraktiv

Samtidig som flere leier lenger – opplever eiere av utleieboliger at de må kjempe om å få leietagerne inn.

– Boligutleiere må ofte strekke seg lengre for å vinne leietagerne. Ofte gis det rabatter på utropsprisen eller utleier må gjøre boligen penere og mer attraktiv for å få leid den ut, skriver daglig leder i utleiformidleren Hybel.no, Christian Rasmussen i en epost til DN.

I tillegg må utleiere appellere mer til leietagerne, mener han.

– Boligutleiere må bli flinkere og mer effektive. Mange er tilgjengelige også for online visninger og stadig flere oppretter digital leiekontrakt med bank-id signering, skriver Rasmussen.

– Leietagere stiller høyere krav i dag enn for bare få år siden, legger han til.

Konkurransen gjør at de opplever en svært svak prisutvikling i leiemarkedet, og Rasmussen sier at dette gjelder hele landet. Ifølge SSBs har gjennomsnittlig leie steget med i underkant av tre prosent årlig de siste fire årene.

Daglig leder i hybel.no, Christian Rasmussen, sier at enkelte byer opplever hardere kamp om leietagerne
Daglig leder i hybel.no, Christian Rasmussen, sier at enkelte byer opplever hardere kamp om leietagerne (Foto: Charlotte Wiig/Obos)

– Så lenge boliglånsrentene forblir lave og boliglånsforskriftene er som i dag, antar vi at prisutviklingen på leiemarkedet forblir lav. I tillegg får enkelte byer en betydelig økning i antallet studentboliger som også er med på å holde veksten i leieprisene lave, skriver Rasmussen.

Håvard Tverdal Leiebolig Utleiemegling mener leieprisene øker i takt med inntektsveksten, og at for utleier er det avkastningen på selve eiendommen som er mest lønnsom.

– I forhold til avkastning på boligen er det ikke spesielt god avkastning på leieinntektene. De som leier ut sekundærboliger tjener mer på verdien av selve eiendommen. Det er nok mange som ser på bolig, spesielt i Oslo, som en investering, sier han.

Billigst i Stavanger

Gjennomsnittsprisen for en toroms utleiebolig er 9060 kroner på landsbasis, viser tall fra SSB, mens, mens Oslo og Bærum ligger på 11650 kroner. Av de fire største byene i landet, kommer Stavanger rimeligst ut, med et gjennomsnitt på 8460 kroner for en toroms.

SSBs leiemarkedsundersøkelse omfatter alle som leier bolig, inkludert studenter som leier og de som leier i kommunale boliger. Det drar ned gjennomsnittsleien.

Bor mer sammen

Tverdal tror ikke det er blitt vanskeligere for unge å leie bolig, men han beskriver et marked hvor det blir vanligere for unge å leie i kollektiv.

Dette underbygges også av Rasmussen, som sier veldig mange som bruker nettsiden deres er på jakt etter leiligheter de kan dele med andre.

Saken fortsetter under videoen

DNs kommentator: Fem grunner til at du som leier er en luring
Fem argumenter for å leie istedenfor å eie.
01:21
Publisert:

– Stadig flere søker også å finne nye venner å bo sammen med. Vi introduserte en seksjon for «hybelvenner» for noen år siden hvor man enklere finner andre som også leter etter noen å dele bolig sammen med. Dette er blitt en veldig populær tjeneste som mange leietagere setter stor pris på.

Hybel.no har omtrent 50.000 leietagere årlig, og de siste tre årene har aldersgjennomsnittet ligget rundt 24,5 år.

Favner hele leiemarkedet

SSBs undersøkelsen kan ha stor variasjon i leienivåene, og gjennomsnittsleie bør dermed tolkes med «varsomhet», opplyser SSB.

– Vi favner hele leiemarkedet, men publiserer statistikken ned på ulike segmenter av leiemarkedet for å lage interessante og meningsfylte gjennomsnittstall, sier Ragnhild Nygaard i Statistisk sentralbyrå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.