– Boligmarkedet i Rogaland har tatt seg opp fra et labert til et ok nivå. Utviklingen startet i sommer, ikke minst i Stavanger og Sandnes, og det er grunn til å være moderat optimist også når det gjelder prisutviklingen i disse byene i 2017. For nå ser vi flere gode tegn, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

De nominelle boligprisene steg 0,1 prosent i november sammenlignet med oktober, viser bruktboligprisstatistikken lagt frem mandag. 

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,8 prosent.

– I ferd med å stabilisere seg

Fra sitt kontor i Stavanger kan sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank konstatere at boligprisene begynner å stabilisere seg i Rogalandsregionen. 

I november falt prisene 0,5 prosent.

– Før 2016 trodde vi boligprisene skulle ned åtte prosent, men for noen måneder siden tok vi opp prognosene til fire prosent. Tallene for november bekrefter at markedet i regionen er i ferd med å stabilisere seg, sier Knudsen.

I Stavanger har boligprisene sunket 3,8 prosent de siste 12 månedene. Det er svakere enn landet for øvrig som har en 12 måneders vekst på 11,6 prosent.

Men Dreyer ramser opp flere ting som viser at boligmarkedet i byen er på rett vei:

* Ved utgangen av måneden var det 469 boliger til salgs, noe som er 49,2 prosent færre enn for ett år siden.

* Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 64 dager. Det er vesentlig tregere enn resten av landet, som hadde 36 dager i gjennomsnitt, men likevel en soleklar bedring fra i sommer, da omsetningstiden var godt over 100 dager i både juli og august.

* Boligbyggeaktiviteten er i ferd med å ta seg opp.

– Er plutselig blitt «billig»

En av grunnene til at det endelig har løsnet i Stavanger har definitivt noe med boligprisfallet å gjøre, bemerker Christian Vammervold Dreyer.

Prisnivået i Stavanger i dag er omtrent det samme som for fem år siden.

– I 2012–2013 var jo Stavanger dyrere enn Oslo. Nå er det plutselig blitt «billig» å kjøpe bolig i byen. Vi ser at Stavanger er blitt billigere enn både Trondheim og Tromsø, og i motsetning til tidligere har nå en enslig sykepleier råd til å kjøpe leilighet i Stavanger sentrum, sier han.

Boligmarkedet i Stavanger har vært gjennom en tøff tid, men nå er bunnen passert, ifølge DNs boligpanel.

Det betyr likevel ikke at alt kommer til å gå unna:

– Det er mange boliger i Stavanger som ikke kommer til å bli solgt. Det er mye skit for å si det sånn, sa administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til DN nylig.

Det ble solgt 199 boliger i Stavanger i november, noe som er 12,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor. Hittil i 2016 er det solgt 10,3 prosent færre boliger enn i samme periode i 2015.

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå kroner 3.045 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ytre høyre håper på Trumpeffekt i Østerrike
Høyreekstremister flokker seg rundt Norbert Hofer i presidentvalget i Østerrike.
01:54
Publisert: