Etter mange måneder med fall, snudde boligprisene i Sverige opp på starten av året. Oppgangen var relativt kraftig i januar, etterfulgt av en liten nedgang i februar.

Men i hvert fall én ekspert i Sverige mener boligprisene er kraftig overvurdert i utgangspunktet.

Analytiker Bengt Hansson hos det statlige Boverket mener boligprisene skal ned minst 30 prosent, skriver Dagens Industri (DI).

Det svenske Boverket er et offentlig forvaltningsorgan med særlig ansvar for samfunnsplanlegging, nybygging og boligpolitikk.

De siste 12 månedene har boligprisene i Sverige i gjennomsnitt falt med 3,7 prosent, ifølge Valuegard. Variasjonene er imidlertid store. I Stockholm har prisen på såkalte bostadsrätter stupt ti prosent, som er det største fallet siden finanskrisen høsten 2008.

- Vil ikke skje i morgen

Ifølge Bengt Hansson har man imidlertid langt fra sett bunnen.

– Vi har fortsatt en boligboble, prisene er ekstremt oppblåste også på dette nivået, så de vil fortsette å falle, sier Hansson til DI.

Det er særlig i Stockholm at Hansson venter et nytt ras i boligprisene .

– Bare på et par år har prisen på en bolig i Stockholm økt tilsvarende et par årslønner. Og til tross for at etterspørselen er høy og forutsetningene er gode, så er prisene alt for høye. Ser vi på langsiktige produksjonskostnader så skal vi ned minst 30 prosent fra dagens priser før vi er nede på noen slags likevekt. Men det vil ikke skje i morgen, men spres over en del år, sier Hansson til Dagens Industri.

Det er ikke første gang Bengt Hansson spår fall i de svenske boligprisene. For to år siden sa analytikeren følgende til Svenska Dagbladet: - Vi lever allerede i en prisboble.(Vilkår)

– Så lenge jeg kan greie å bo her, skal jeg ikke selge
Berit Hallan takket nei til 40 millioner kroner for barndomshjemmet på Røa i Oslo. Hun vil heller bli boende med hunden Maimiti.
01:59
Publisert: