Velstående russere hamstrer boliger i Londons mest eksklusive boligstrøk. På kontoret til eiendomsmegler­kjeden Foxtons på ­Sloane Square i London gløder telefonlinjen til og fra Moskva.

– Pågangen har vært rekordstor den siste uken. Russiske finansmenn og oligarker har trappet opp boligjakten. Den russiske rubelens verdifall har skapt panikk i finansmiljøene, sier eiendoms­megler Neil Laman.

Rubelen har rast som følge av vestlige sanksjoner, kapitalflukt og fallende oljepris.

Cadogan Gardens i Knightsbridge, et attraktivt område for spekulanter.
Cadogan Gardens i Knightsbridge, et attraktivt område for spekulanter.
Den russiske sentralbanken har gjort store innhugg i sine valutareserver for å støtte rubelen, uten at det har stanset frykten i markedet.

Laman mener det er flere årsaker til at russerne velger å investere i bolig i London.

Det russiske miljøet i den britiske hovedstaden er stort. Over 300.000 russere har meldt flytting til den britiske hovedstaden. Mange av dem er mangemilliardærer.

– London er en lekegrind for velstående russere. Den britiske hovedstaden ligger bare fire timer unna Moskva med fly, og frister med gode privatskoler, et rikt restauranttilbud og eksklusiv shopping, sier han.

Stoppes ikke av sanksjoner

Knight Frank, en annen av Londons ledende meglerkjeder, merker også økt pågang fra øst. I november i år var den russiske nettrafikken 13 prosent høyere enn i samme periode ifjor.

– Kapitalflukten fra Moskva startet i vår, da Ukraina-krisen ble akutt og Vesten innførte sanksjoner, sier Katya Zenkovich, som jobber med salg av eiendom til russiske kunder hos Knight Frank.

De vestlige straffetiltakene, som skyldes russisk støtte til prorussiske opprørere i Ukraina, har bidratt til at internasjonale investorer trekker penger ut av Russland.

Cadogan Gardens i Knightsbridge, et attraktivt område for spekulanter.
Cadogan Gardens i Knightsbridge, et attraktivt område for spekulanter. (Foto: Jeff Gilbert)
Velstående russere har også flyttet store verdier til utlandet etter at utsiktene for russisk økonomi er blitt betydelig mørkere. Til tross for at Vesten har ilagt Russland harde sanksjoner, er det fortsatt mulig for russere å investere i eiendom i London.

To dager etter at de økonomiske straffetiltakene ble innført, kjøpte en russisk finansmann en leilighet for 140 millioner pund i One Hyde Park, Londons mest eksklusive boligkompleks.

Sterk prisvekst

Boligmarkedet i London er brennhett, og prisveksten i eksklusive områder som Mayfair, Knightsbridge, Kensington, Chelsea og Holland Park har vært sterk. Kjøperne må i snitt ut med 1,6 millioner pund (18 millioner kroner) for å sikre seg noen av byens mest eksklusive adresser.

Wilton Crescent i Belgravia - et av verdens rikeste byområder.
Wilton Crescent i Belgravia - et av verdens rikeste byområder. (Foto: Jeff Gilbert.)
En stor andel av Londons dyreste boliger i Vest-London er allerede eid av russere.

Ifølge den britiske avisen The Telegraph, eier russere over syv prosent av alle eiendommene til over ti millioner kroner i London.

Westminster står høyt på rike russeres ønskeliste. Bildet viser Ebury Street.
Westminster står høyt på rike russeres ønskeliste. Bildet viser Ebury Street. (Foto: Jeff Gilbert.)
Neil Laman sier russere ser på eiendom som en trygg investering i urolige tider.

– Russerne er opptatte av postadresser. Etterspørselen er størst etter eiendommer i ettertraktede områder som Knightsbridge, Belgravia Mayfair og Chelsea. Det siste året har flere investorer som allerede eier eiendom i London kjøpt boliger til barna sine, sier Laman.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.