Ferske tall fra analyseselskapet Valueguard torsdag, viser at svenske boligpriser falt ytterligere 1,4 prosent i desember. Sesongjustert var fallet på 0,6 prosent i forrige måned.

Det siste året har boligprisene i nabolandet falt 12,7 prosent, og boligprisene har falt i ni måneder på rad.

I likhet med både her hjemme og mange andre land rundt om i verden, har en skyhøy prisvekst fått den svenske sentralbanken til å sette opp styringsrenten kraftig på kort tid. Da Stefan Ingves la frem sin siste rentebeskjed som sentralbanksjef for Riksbanken i slutten av november, ble fasit en økning på 0,75 prosentpoeng.

Det kom etter en økning på ett helt prosentpoeng på møtet i september, den største enkelthevingen siden 1993. Styringsrenten i Sverige er nå på 2,5 prosent, det høyeste nivået siden 2008.

Den raske renteoppgangen har slått kraftig ut i det svenske boligmarkedet, der prisene nå har falt 16 prosent siden toppen i mars i fjor.

Negativ rente i fem år

Spesielt innen næringseiendom har den høye renten, på toppen av den sterke prisveksten, virkelig begynt å bite. På børs har de svenske eiendomsselskapene Balder, Castellum og SBB fått skikkelig juling, og tross prisfallet har nedjusteringer av eiendomsverdier latt vente på seg.

Det har fått flere til å advare om at en krise kan være på trappene i Sverige. På DNBs kapitalmarkedsdag i slutten av november i fjor, kom et avslørende tegn. DNB-sjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner svarte bare med latter og et kort «nei» da en tilhører spurte om de så vekstmuligheter i det svenske næringseiendomsmarkedet.

I Sverige sørget en negativ styringsrente gjennom fem år mellom 2015 og 2020 for at flere eiendomsselskaper har kastet seg over lån til gunstige betingelser. Nå som rentenivået er kommet kraftig opp på kort tid, har konsekvensene begynt å vise seg.

I fjor høst advarte investor Peter Hermanrud om systemkrise i nabolandet.

– Et stort eiendomsfall slår alltid ut andre steder i systemet, og det er ingen grunn til å tro at det blir noe annerledes denne gangen. Jeg vet ikke om ett tilfelle der et stort fall i eiendomsverdiene ikke har endt med problemer i bankene, direkte eller indirekte, sa han.

Ytterligere nedgang

Meglerhusene i Norden venter heller ingen umiddelbar bedring, der de aller fleste opererer med anslag på et boligprisfall på 20 prosent fra toppen, skriver Bloomberg.

– Etter flere måneder med stigende energipriser, skyhøy inflasjon og rentesjokk, er det noen lyspunkter. Men det er for tidlig å konkludere at det verste er over. Riksbanken er ikke ferdig med renteøkningene, uttalte sjeføkonom Annika Winsth i en kommentar til boligtallene.

Riktignok har prisfallets styrke blitt noe dempet de siste månedene, noe også Handelsbanken Capital Markets påpekte i en morgenrapport torsdag.

«Men bunnen er enda ikke nådd, ettersom styringsrenten vil fortsette oppover (vi antar en rentetopp på 3,25 prosent). Våre svenske kolleger venter at boligprisene i alt vil falle med 20 prosent fra toppen, som betyr at to tredjedeler av nedturen nå er unnagjort», het det i rapporten.

Det siste året er det sentrumsleiligheter i Göteborg som har opplevd det største prisfallet, med en nedgang på 13 prosent. Prisene i Göteborg og omegn har falt elleve prosent i perioden, mens leilighetsprisene i Stockholm sentrum er ned ti prosent de siste 12 månedene.

Riksbanken legger frem sin første rentebeskjed for 2023 9. februar, der det er ventet en økning på 0,5 prosentpoeng.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.