– Vi la den ut for salg torsdags kveld og har fått fantastisk respons, sier eiendomsmegler Elisabeth Hjertenes i Nordvik Nydalen.

Sammen med eiendomsmegler Cato Rojahn har hun fått oppdraget med å selge Villa Skagestad på Kjelsås i Oslo. Den er tegnet av Sverre Fehn, som regnes som Norges mest anerkjente arkitekt både nasjonalt og internasjonalt.

Bli med hjem til dem som lever i Sverre Fehns villaer: Fehnomenet d2Plus

Han tegnet kun 12 eneboliger i løpet av sin karriere, kun seks av dem i Oslo. Ifølge eiendomsmeglerne kan det gå år mellom hver gang en av dem kommer for salg.

– Den er veldig, veldig sjelden, sier Hjertenes.

Villa Skagestad har fem soverom og to etasjer.
Villa Skagestad har fem soverom og to etasjer. (Foto: Bjørnar Solberg/Isnitt.no)

Bygget til teatersjef

Boligen er lagt ut med en prisantydning på 19,8 millioner kroner. Den ble bygget i 1964 til daværende teatersjef Tormod Skagestad ved Det Norske Teatret og har et bruksareal på 243 kvadratmeter.

Ifølge boligannonsen beskrives Fehns arkitektur som poetisk modernisme av fagfolk.

– Hans eneboliger preges gjerne av lette, store glassflater som gir en nesten umerkelig overgang mellom inne- og utearealer. Villa Skagestad ligger usjenert og fantastisk til på et høydedrag på Kjelsås, med hage og terrasse badet i sol og med en milevid utsikt, skriver eiendomsmeglerne i annonsen.

Fehn døde i 2009 84 år gammel. I 1997 ble han tildelt Pritzker-prisen, som er omtalt som «arkitekturens nobelpris». Han har blant annet tegnet den nordiske paviljongen i Veneziabiennalen. Det gjorde han allerede som 34-åring.

Han har også tegnet Hedmarksmuseet på Hamar, Bremuseet i Fjærland, Villa Busk i Bamble, Aukrustmuseet i Alvdal og tilbygget til Arkitekturmuseet i Oslo.

Et spesielt hus

– Er 19,8 millioner kroner for en sjelden Fehn-villa et kupp?

– Det gjenstår å se. Det er ikke en bolig for alle. Det er en spesiell bolig som skal ha sin eier. Det er ikke alle som liker den stilen. Det må være en kjøper som setter pris på arkitekturen, sier eiendomsmegler Hjertenes.

Villaen har utsikt over store deler av Oslo.
Villaen har utsikt over store deler av Oslo. (Foto: Bjørnar Solberg/Isnitt.no)

I salgsoppgaven har de nåværende eierne Anne Leholt og Frode Karlberg skrevet en tekst om Villa Skagestad.

– La det være slått fast først som sist: Villa Skagestad er et spesielt hus. Villa Skagestad er like mye et livsstilsprosjekt som en bolig. Den som ser etter et koselig hus med standard løsninger, den som ser etter et hus som ligner det man kjenner fra før, eller som har en fastlåst oppfatning av hva et hus skal være, skal ikke bo i Villa Skagestad, skriver eierne.

Som å tegne bart på Mona Lisa

Villaen står oppført på byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger i Oslo, men er ikke fredet.

– Gul liste betyr først og fremst at man ikke kan foreta fasadeendringer etter eget forgodtbefinnende. En begrensning som er lett å leve med. Bare å tenke tanken på å gjøre om fasaden på et slikt hus bør være like fjern som å ville tegne barter på Mona Lisa, skriver Leholt og Karlberg i teksten.

Forrige gang DN omtalte salg av en Fehn-villa var i 2017, da Villa Wessel ble lagt ut for salg for 16 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.