– Vi opplever et betydelig taktskifte. Det er ikke lenger slik at boligmarkedet er immunt for kostnadsøkning og rentehevning. Det biter i markedet nå, sier Hedda K. Ulvness, administrerende direktør i eiendomsmeglerkjeden Eie.

18. august hevet Norges Bank rentene for tredje gang i år da den slo til med en dobbel renteheving på 0,5 prosentpoeng, og har varslet nye rentehevinger utover i året. Samtidig har inflasjonen nådd sitt høyeste nivå siden 80-tallet. Ulvness mener vi nå ser virkningen av dette.

– Det er positivt at rentehevingene så raskt får effekt. I tillegg er det et stort antall boliger på vei inn i markedet, noe som ytterligere vil dempe prisveksten, sier hun.

Boligprisene i Norge har så langt i 2022 steget med 7,1 prosent. I juli sank de med 1,6 prosent, korrigert for sesongvariasjoner var prisene ned 0,2 prosent, og det ble solgt færre boliger enn de to foregående årene. Prisendring korrigert for sesongvariasjoner i juli var negativ for første gang i år. Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juli hadde Oslo med en oppgang på 0,4 prosent.

Oslo er unntaket

– I tillegg til generell prisvekst og rentehevinger, blir folks kjøpekraft påvirket av høye strømpriser og usikre tider, sier Ulvness.

Hun forteller om en ny type edruelighet blant kjøperne.

– Kjøperne som før sommeren makset finansieringsbeviset sitt, viser nå en større grad av moderasjon i budrundene, noe som er et godt tegn. Det begynner å gå opp for folk at vi går inn i usikre tider. Det legger en demper på kjøpsaktiviteten.

Hun mener selgerne må forvente at det nå tar noe lengre tid å selge og at flere må belage seg på å gjøre justeringer i prisene.

– Dette gjelder på landsbasis, Oslo er foreløpig unntaket, sier Ulvness.

Kjøpers marked

Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, sier at antall boliger lagt ut for salg har eksplodert i august, med ny rekord på Finn.no for 2022. Forrige uke hadde også Privatmegleren ny rekord i antall visninger, målt mot alle andre uker i 2022.

– Trykket i markedet var merkbart, og salget forrige uken, er den mestselgende uken gjennom hele 2022. Trolig vil forrige ukes rekord på salg bli slått denne uken, sier Meier.

Mens boligmarkedet i juli under pandemien i 2020 og 2021 var preget av stor aktivitet, ble det i juli i år solgt nær 20 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor. Ikke siden 2017 har det være færre salg enn i årets juli, ifølge Eiendom Norge. Så langt i år er det solgt 11,6 prosent færre boliger enn i samme periode i fjor.

Meier tror salget i august for hele bransjen vil være meget sterkt, minst på nivå med august 2021 som var et rekordår.

– Hva gjelder prisene, så vil de helt sikkert øke, men trolig ikke like mye som normalt på grunn av større tilbud ut.

Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, er overrasket over den høye aktiviteten i markedet.
Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, er overrasket over den høye aktiviteten i markedet. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Meier tror også vi begynner å bevege oss fra selgers marked mer over til kjøpers marked.

– Dette er noe vi har ventet på lenge, og vår vurdering er at dette vil skape langt mer forutsigbarhet for kjøper og selger, og antagelig ikke like mye press på pris, sier hun.

Meier er overrasket over den høye aktiviteten i markedet med tanke på strømkrise, renteheving og generell prisøkning, og Privatmegleren opplever fortsatt at mange er villige til å gå i budrunder.

– Akkurat nå virker det på meg som boligmarkedet er litt «kjerringa mot strømmen».

Kan få rekordaugust

Også DNB Eiendom, landets største eiendomsmeglerkjede, opplever stor pågang og det de kaller en sunn utvikling i markedet.

– Det er lagt ut flere boliger enn det vi har sett på lang tid, og det blir en ordentlig deilig august. Det kan se ut som vi får en rekord, sier Renate Sørestrand-Hansen som trådte inn i rollen som sjef i DNB Eiendom 1. august.

Renate Sørestrand-Hansen er ny sjef for DNB Eiendom.
Renate Sørestrand-Hansen er ny sjef for DNB Eiendom. (Foto: Stig B. Fiksdal/DNB)

Hun viser til at det ble lagt ut få boliger i sommer.

Ifølge DNB Eiendom er augustprisene som vanlig opp fra sommermånedene, da gode objekter gjerne legges ut etter ferien. Hos DNB Eiendom gikk 50 prosent av de solgte boligene over prisantydning, 30 prosent gikk under, og 20 prosent ble solgt til prisantydning i august. Sørestrand-Hansen tror prisene vil stige rundt en prosent i august, korrigert for sesongvariasjoner, som er ganske normalt for måneden.

– Tallene er som før pandemien. Vi ser en normalisering på flere parametere. Antall interessenter er også nesten identisk til før pandemien, sier Sørestrand-Hansen.

Hun tror på en utflating av prisene generelt utover høsten, der markedet vil stabilisere seg og gå tilbake til mer normaltilstander, men har foreløpig ikke merket noe stort renteutslag i markedet.

- Alle er klar over at renta skal opp, og vi må ikke glemme at vi fortsatt er på et ganske lavt rentenivå. Men høyere renter vil nok være med å legge en demper på prisutviklingen på sikt, sier Sørestrand-Hansen.

Støvsugd for småleiligheter

I studentbyene har prisveksten vært større enn landet for øvrig, ifølge DNB Eiendom.

– Likevel solgte vi 15 prosent færre småleiligheter enn august i fjor, sier Sørestrand-Hansen.

Dette skyldes at pandemien lokket flere ut i studier, og mange av leilighetene under 35 kvadrat i studentbyene er ikke lenger i omløp.

– Gjennomsnittsprisen på småleilighetene på landsbasis er tre millioner kroner, noe om tilsvarer 100.000 kroner per kvadratmeter. Det er ganske spesielt, sier Sørestrand-Hansen.

Leilighetene på under 35 kvadratmeter er altså ikke særlig billigere en gjennomsnittsboligen i Norge som i juli kostet 3,75 millioner kroner.

I byene er snittprisen enda høyere, og mange studenter har sett seg nødt til å kjøpe større og dyrere leiligheter, tror DNB. Sørestrand-Hansen tror dette har bidratt til den generelle prisveksten i studentbyene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.