– Det er fortsatt svært høy aktivitet, og det kan tyde på at vi når all-time high for en enkelt måned i vårt selskap sier administrerende direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

Ifølge Buraas omsetter DNB mellom 10 og 15 prosent flere eiendommer i årets september sammenlignet med samme måned i fjor.

Normalt går prisene ned med mellom 1 og 1,5 prosent i september.

– I våre tall ser vi ut til å ligge litt ned, men ikke mye. Jeg antar at vi ligger mellom 0 og -1 prosent på landsbasis, sier Buraas.

I Oslo går nå tre av fire boliger DNB selger til prisantydning eller over.

– Normalt faller også Oslo-prisene i september, mens vi har flat utvikling i vår portefølje, det vil si at vi ligger rundt null, sier Buraas.

– Renter er den desidert sterkeste driveren

– Oppsummert er dette det villeste boligåret jeg har opplevd på mine 25 år i bransjen, sier Buraas.

Fra en totalkollaps 12. mars har boligmarkedet gått over til omsetningsrekorder hver måned fra mai.

– Hvis dette holder inn i siste kvartal, så vil det bli omsatt nesten fem prosent flere boliger i år enn i fjor. Hvis noen lurer på om lav rente påvirker boligmarkedet så kan de skrive lærebøker om dette året. Renter er den desidert sterkeste driveren til aktiviteten, samt at vi nordmenn har underliggende god tro på sin egen økonomiske fremtid, sier Buraas.

Slik har boligprisene utviklet seg på landsbasis i september tidligere år, nominelt:

2019: -1,1%

2018: -1,1%

2017: -1,6%

2016: 0 %

2015: -0,9%

2014: -0,1%

2013: -1,4%

2012: -0,6%

2011: +0,1%

2010: -0,1%

2009: -0,6%

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no

– Tror prisveksten nå avtar noe

Administrerende direktør Kent Victor Syverstad i Eiendomsmegler 1 oppgir at kjeden så langt har solgt 11 prosent flere Oslo-boliger denne måneden sammenlignet med fjorårets september, og tror det kan gå mot en rekordmåned.

– Vi tror prisveksten nå avtar noe. Oslo vil se en mindre prisoppgang i september på 0,4 til 0,5 prosent, anslår Syverstad ut fra egne tall.

Landet sett under ett har ikke Syverstad like god oversikt over, men tror det ender med en liten prisnedgang.

Han sier det fortsatt er svært høy etterspørsel etter mindre leiligheter i Oslo. Ett-, to- og treromsleiligheter omsettes svært raskt og til gode priser, ifølge Syverstad.

– Rundt 75 prosent av boligene vi selger går til eller over prisantydning. Samler vi de «mindre» leilighetene i Oslo går rundt 85 prosent til eller over prisantydning, og omløpshastigheten en meget høy, sier Syverstad.

Han tror prisutviklingen vil holde seg moderat i Oslo fremover.

– Vil ekskludere flere

Mandag foreslo Finanstilsynet å stramme inn på utlån til bolig.

Om Finanstilsynet får gjennomslag for forslag om å redusere maksimalt låneopptak fra fem 5 til 4,5 ganger inntekten vil dette gi uheldige utslag for de unge og spesielt for Oslo, mener Syverstad.

– Det vil gi enda større klasseskiller for de med og uten familiebanken i ryggen. Vi tror det i et kort bilde har mindre betydning for prisutviklingen, men vil ekskludere flere fra å komme seg inn på boligmarkedet, sier Syverstad.

Mandag 5. oktober legger Eiendom Norge frem sin landsomfattende bruktboligstatistikk for september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.