I oktober solgte eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo en hytte til 10,4 millioner kroner - 900.000 kroner over prisantydning.

– Denne høsten har vært eksepsjonelt bra salgsmessig. September var en rekordmåned. Det ble faktisk oktober også, sier eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo.

Bare i oktober solgte meglerkontoret hytter for 128 millioner kroner, og doblet dermed omsetningen fra ifjor.

Prisene stiger og skal fortsette oppover, venter fjellmeglere ved flere av de mest populære hyttedestinasjonene. 

Selger hytter for over åtte millioner kroner

Ifølge Haatuft går det hytter i absolutt alle prisklasser. 

Christian Haatuft tror på en god vinter for hyttemarkedet.
Christian Haatuft tror på en god vinter for hyttemarkedet. (Foto: Pål Harald Uthus)

– I oktober solgte vi fem eiendommer som lå over åtte millioner kroner i pris. Det har vært et veldig bra marked i det siste. På de attraktive eiendommene opplever vi budrunder hvor prisene fort kan gå 700-800.000 over prisantydning, sier Haatuft. 

Boligboomen gir prisløft på fjellet

– Litt engstelige for at nå går drømmehytta avgårde

På Geilo er snøkanonene allerede satt i gang, og Haatuft venter skiføre i løpet av helgen.

– Fortsetter det med kaldt og bra vær, tror jeg vinteren kommer til å bli bra. Vi har en god del igjen å selge. Vi er absolutt ikke tomme, sier Haatuft. 

Geilo troner hyttetoppen med de høyeste gjennomsnittsprisene i Norge.

Fra høstferien ifjor frem til september i år har gjennomsnittshytta på Geilo kostet 2,71 millioner kroner. På andreplass kommer Sirdal med en snittpris 2.57 millioner kroner, fulgt av Hafjell med 2,48 millioner kroner.

Eiendomsmegler Stig Svartor i DNB Eiendom Lillehammer kan også skilte med sterke omsetningstall i høst. I oktober omsatte de for 43 millioner kroner mot 31 millioner kroner i oktober året før. 

Svartor har i oktober solgt fire av disse leilighetene på Sjusjøen. Den 25 kvadratmeter store «kuben» har en fastpris på 1,6 millioner kroner.
Svartor har i oktober solgt fire av disse leilighetene på Sjusjøen. Den 25 kvadratmeter store «kuben» har en fastpris på 1,6 millioner kroner. (Foto: DNB Eiendom Lillehammer)

– Oktober har vært en veldig bra måned. Vi har solgt 21 fritidsboliger, og hatt salg opp mot seks millioner kroner. Prisstigningen på fritidsboliger har vært sunn sammenlignet med boligmarkedet, sier Svartor. 

Selger luksushytte etter kun et år

Økende egenkapital blant kundene

Haatuft tror en av grunnene til den store hytteetterspørselen er den store prisveksten på boliger. 

– Folk ser at de har en økt boligformue. Noen velger å flytte investeringene fra bolig over til hytter. Folk stiller med større og større egenkapital når de skal kjøpe hytte, sier Haatuft. 

Også Svartor opplever at hyttekjøperne stiller med mye egenkapital. 

– Majoriteten av kundene våre kommer fra Oslo og Akershus. Der har man hatt stor verdiøkning på egen bolig, og sånn sett skaffet seg bra med egenkapital, sier Svartor, som spår gode hyttetider fremover. 

I Trysil har eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål solgt 23 enheter. Alt ifra tomter til 1,4 millioner til hytter på seks millioner kroner.

– Markedet har vært veldig, veldig bra. Det har ikke vært så mange mennesker på visning, men det har vært bra med treffprosent på dem som har vært der. Folk er ute etter å kjøpe nå, sier Birkrem, som antar at de har hatt en salgsøkning på 20-25 prosent fra oktober ifjor.

Samfunnsøkonom Mari O. Mamre i Ny Analyse fortalte til Dagens Næringsliv i september at boligboomen i Oslo-området og mangel på attraktive boliger for mange kan gjøre hytta til et substitutt for den flotte leiligheten man ikke fikk i byen. 

– Vi har over tid sett en trend hvor stadig flere kjøper leiligheter i byene og satser på enebolig på landet eller legger mer i hytta på fjellet, sier Mamre.

– Unner oss mer hytteluksus

I oktober 2016 var de gjennomsnittlige boligprisene i Norge 12 prosent høyere enn i oktober 2015, viser bruktboligprisstatistikken fra Eiendom Norge som ble lagt frem torsdag.

– Økte boligpriser får oss til å føle oss rikere og bidrar i kombinasjonen med lave renter helt klart til at vi unner oss mer hytteluksus, fortalte kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN til Dagens Næringsliv i september.

Geilo tilbake på hyttetoppen

Reite har analysert lån banken har gitt til hyttekjøp og har kommet frem til at folks hyttekjøpsbudsjett har økt betydelig de siste årene.

– Fra 2012 til 2016 har hyttekjøpsbudsjettet økt 12,7 prosent. Målt fra 2014 til i år har økningen vært 3,4 prosent, sier Reite, som i analysen har beregnet hytte­kjøpernes økte handlingsrom på bakgrunn av økt sikkerhet gjennom boligens verdiøkning og økt belåning. 

DNs Boligprisspesial

Sjekk hvordan prisen blir på din bolig fremover, dersom prognosene slår til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.