Anestesisykepleieren har bodd i en av de gamle sykehusblokkene ved Aker sykehus i Oslo siden 1980-tallet.
Leiegården i Sinsenveien 74 ble solgt fra Oslo kommune til Ivar Tollefsen, som seksjonerte den våren 2014. Den gang skulle Halse etter loven ha fått tilbud om å kjøpe leiligheten til markedspris minus 20 prosent.
I DN-dokumentaren «Boligkuppet» i fjor høst, ble det avdekket hvordan Tollefsens eiendomsimperium omgikk kjøpsretten som skulle sikre leietagere mulighet til å kjøpe sin egen bolig.
Blant dem var Frode Halse.
Nå har Halse inngått et hemmelig forlik med Ivar Tollfesens utleieimperium Fredensborg/Heimstaden. Tinglyst kjøpesum: 1,45 millioner kroner.
– Jeg fikk et greit forlik, sier en ordknapp Frode Halse.
I etterkant av DNs dokumentar engasjerte Halses advokat og varslet søksmål mot Tollefsens Fredensborg. Det endte med forliksforhandlinger.
Halse er den første av Fredensborgs leietagere som nå har fått kjøpe leiligheten sin etter seksjonering, som betyr at en bygårder blir delt inn i flere boenheter.
– Hvor stor rabatt har du fått?
– Ingen kommentar, sier Halse, med henvisning til at detaljene i avtalen han har signert med Tollefsens Fredensborg er konfidensielle.
Prisen som fremkommer i eiendomsregisteret på 1,45 millioner kroner er godt under markedspris for tilsvarende leiligheter i bydel Bjerke.
Eiendomsprisene har steget med drøyt 45 prosent i bydel Bjerke siden våren 2014, da Halse skulle ha fått tilbud om å kjøpe. I tillegg skulle han altså ha 20 prosent rabatt på markedsprisen i 2014. Legger man rabatten og prisstigningen til grunn, blir differansen mellom prisen Halse skulle ha betalt i 2014 og dagens markedspris på nesten én million kroner.
Som ledd i kampen for å få kjøpt sin egen leilighet, ble Frode Halse invitert av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Oslo rådhus.
– Så bra. Dette eksempelet viser at det er mulig, sier Raymond Johansen til DN.
Byrådslederen er selv sterkt engasjert i forkjøpssaken, og går nå i spissen for at også kommunen skal benytte forkjøpsretten på gårder som ikke er blitt meldt inn.
– Kommunen vurderer å benytte forkjøp av flere bygårder. Etter at vi gikk ut, har vi fått innspill om flere gårder, og det viser at det hjelper med utholdenhet.
Inngått avtale
Konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg/Heimstaden mener konsernet har oppfylt sine forpliktelser når de har sendt navnelister til Oslo kommune slik at leietagerne kan varsles om sine kjøpsrettigheter ved seksjonering av gårder.
– I tillegg har vi sendt kjøpstilbud direkte til hver leietager – dessverre med ett unntak.
Boligkuppet
Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.
SamlesideEtter at Frode Halse ble trukket frem i dokumentaren, valgte Fredensborg å gi leietageren mulighet til å kjøpe ettromsleiligheten.
– Vi har hele tiden erkjent at Frode Halse ved en beklagelig feil ikke mottok tilbud fra oss, og har ønsket å rette opp i dette. Vi har derfor inngått en avtale med ham, men vi ønsker ikke kommentere detaljene i avtalen.
– Hvor mange har beboere har fått kjøpt ut sine leiligheter i etterkant av at dette kom opp i fjor høst?
– Vi har inngått ytterligere tre avtaler av en annen karakter, men hvor vi også ønsket å komme beboerne delvis i møte, svarer konsernjuristen i en epost.
Han tror ikke at disse fire forlikene vil skape presedens for andre som leier.
– Vi mener at det ikke finnes lignende saker. Jeg legger uansett til grunn til at likeartede saker behandles likt.
Strammer inn lovverket
Raymond Johansen har nå presentert en skisse til lovforslag for å skjerpe inn omgåelser av forkjøpsretten.
– Vi har vært tydelig på at lovverket er utdatert. Vi har ikke fulgt med i timen i utviklingen av eiendomsbransjen. Det bør ikke være så kronglete for å eie sin egen bolig.
Byrådet vil stramme inn flere punkter i leiegårdsloven og eierseksjonsloven:
- Byrådet vil straffe brudd på meldeplikten med bøter, inndragning eller fengsel.
- Når en bygård skal seksjoneres, vil byrådet at det må dokumenteres at siste salg av leiegården er meldt inn til Oslo kommune.
- Byrådet vil at Husbanken skal få en mer fremtredende rolle i finansieringen.
- Tidsfristen for å benytte forkjøpsretten bør utvides fra fire til to måneder for å gi mulige kjøpere tid til å ta en beslutning.
- Beboere og kommunen skal få overta bygårder eier av aksjeselskaper, på lik linje med andre bygårder.
– Erfaringen tilsier at det strander på beboernes finansiering. Derfor må vi gjøre det enklere, for eksempel ved å gi finansiering gjennom Husbanken.
Byrådslederen må bli vanskeligere for eiere å unndra seg forkjøpsretten.
– Vi har jobbet hardt etter Tollefsen-saken for å få sett på handlingsrommet. Dette er et sterkt signal til eiendomsmarkedet, og det vil gi en disiplinerende virkning.
Stortinget har vedtatt at et lovforslag skal utredes. Innspillet fra byrådet oversendes nå til Kommunaldepartementet som skal utarbeide et konkret lovforslag.
– Dette forslaget vil gi en umiddelbar oppfølging og sanksjonering. Det vil være et signal. Vi frykter at dette vil ta lang tid. Her er det mulig å få til noe ganske fort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.