Ifølge det foreløpige resultatet stemte cirka 56 prosent ja til forslaget, melder Reuters.

Folkeavstemningen ble gjennomført samtidig med valget på ny nasjonalforsamling og nytt bystyre i Berlin. Avstemningen er ikke-bindene.

Forslaget legger opp til en omfattende ekspropriering, det vil si tvangsovertagelse av eiendom, for boligselskaper som eier over 3.000 leiligheter.

Søndag ble det kjent at Ivar Tollefsens eiendomskonsern Heimstaden Bostad har inngått en avtale om kjøp av 599 eiendommer med nesten 29.000 hjem i Tyskland, Sverige og Danmark. I Berlin kjøper Heimstaden 14.000 hjem.

Eiendommene kjøpes fra svenske Akelius, for til sammen 91,6 milliarder norske kroner, og eiendomsporteføljen genererer 2,8 milliarder kroner i årlige leieinntekter.

Det er ventet at avtalen vil landes i desember, med forbehold om godkjenning.

Gentrifisering

Et stort problem i Berlin har vært såkalt gentrifisering, der mange er blitt tvunget til å flytte fra det som tidligere var litt nedslitte arbeiderboliger, men som er blitt stadig mer trendy etter hvert som de har tiltrukket seg nye og pengesterke innbyggere.

– Det selges enormt mye i denne byen. Hele gater er blitt kjøpt opp av japanske, norske og amerikanske selskaper, sa Paul Alfred Kleinert til nyhetsbyrået AP tidligere i år. Han har bodd i bydelen Kreuzberg i 33 år, og har opplevd den ene husleieøkningen etter den andre.

Initiativet Expropiate Deutsche Wohnen & Co har kjempet for forslaget siden 2019. Nå vil de legge press på partiene som skal danne nytt bystyre i Berlin.

– Vi vil aldri godta uthalingstaktikker eller andre forsøk på å stanse forslaget, sier Kalle Kunkel til nyhetsbyrået DPA.

Sosialdemokratiske SPD ble største parti i Berlin etter søndagens bystyrevalg, men det er foreløpig uklart hvilke partier det vil samarbeide med. Mer venstreorienterte partier har uttrykt støtte til forslaget.

Kritikere peker på at eksproprieringen vil bli svært dyrt å gjennomføre. Den vil koste Berlin milliarder av euro, noe som kan bety mindre penger til skoler og annen infrastruktur i andre deler av byen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.