Boligprisene i Sverige har som i Norge i flere år bare gått en vei. Rett opp. Noe som har bekymret både myndigheter og aktører i boligmarkedet.

Men i våres var det bråstopp i Norge, der prisene nå har falt fem måneder på rad. Verst er utviklingen i Oslo med et prisfall på 8,4 prosent siden april.

Nå ser det ut til at nedturen i Norge har smittet over på boligmarkedet i Sverige. I september falt prisene for første gang på lenge, og som i Norge er det hovedstaden som fører an.

Mens boligprisene i Sverige i snitt falt 1,5 prosent i september, var fallet for såkalte bostedretter i Stockholm 2,2 prosent, skriver Dagens Industri (DI). En bostedsrett i Sverige innebærer ingen eierrett tilsvarende eierleiligheter i Norge, men har visse likhetstrekk med andelseiere i borettslag.

– Store mørketall

Den svenske toppmegleren Henrik Rundgren sier imidlertid at tallene som viser nedgang i boligmarkedet ikke er i tråd med den faktiske situasjonen man ser, og at virkeligheten ser mye dystrere ut. Det tror megleren vil vise seg om noen måneder, og at man da vil se det virkelige fallet.

– Det er store mørketall med boliger som ikke er solgt ennå, sier Rundgren til DI.

At det begynner å bli en del usolgte og tomme boliger i Stockholms-området viser blant annet en fersk gjennomgang utført av Svenska Dagbladet.

Gjennomgangen viser at boligutvikleren Oscar Properties nå sitter med over 150 usolgte leiligheter i det høyere prissegmentet til en samlet verdi på rundt 1,5 milliarder svenske kroner. Det vi si at snittprisen på de usolgte leilighetene er ti millioner svenske kroner.

I tredje kvartal har boligutvikleren ifølge avisen solgt rundt 30 boliger, mot cirka 80 samme kvartal i fjor.

Oscar Properties er ikke alene om å merke at det er nye og vanskeligere tider på det svenske boligmarkedet.

Salget av bostedsretter i et luksusbygg i Karlbergsvägen 77 i Stockholm som skulle starte i midten av oktober, er nå forskjøvet til over nyttår.(Vilkår)

Bård Bjerkholt kommenterer: Derfor faller boligprisene, og det vil fortsette i 2018
Det er hovedsakelig to ting som forklarer boligprisenes glideflukt. Dagens Næringslivs Bård Bjerkholt forklarer.
01:19
Publisert:
Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: