– Nå er det veldig lite for salg, så lite at stadig flere folk kommer og spør om hjelp til å finne en bolig. Derfor får vi flere kjøpsoppdrag enn tidligere, sier daglig leder Torbjørn Ek i Houeland Ek.

Siste år har boligprisene i Oslo steget 9,9 prosent, siste fem år er oppgangen 40 prosent, og det ser ikke ut til å stoppe. Lav rente, færre bruktboliger til salgs, kombinert med lav utbyggingstakt gjør at få tør spå når prisgaloppen i hovedstaden tar slutt.

– Off-market-delen av boligformidlingen vokser nok også fordi stadig flere har mer å rutte med, og fordi prisnivåene er veldig høye, sier Ek.

Om det er hard konkurranse om de få boligene som er til salgs i «normalmarkedet» foran vårens store visningshelger, er ikke presset mindre på toppobjektene, ifølge meglerne, som rapporterer om stadig lengre ventelister.

Partner og eiendomsmegler Anders Langtind i Privatmegleren får mange telefoner fra folk på boligjakt som lurer på om de har gjemt unna noen boliger for salg.

– Det er overraskende mange telefoner fra folk som ringer inn og lurer på om vi har noe til salgs. De sier de har hørt om dette med at boliger ikke legges ut aktivt for salg, og siden det er så få boliger på Finn, så lurer de på om årsaken er at vi har noe på lur. Nei, må jeg si da, sier Langtind.

– Utbudet på Finn.no nå er 1800 boliger. Det er lite i en by med 600.000 innbyggere, sier han og sikter til nye og brukte boliger i Oslo.

Proppen i boligmarkedet

Langtind påpeker at folk ikke finnes bekymret for om de får solgt sin egen bolig først, og når de ikke finner den ultimate boligen i markedet, setter de seg på gjerdet og venter.

– Dermed kommer færre boliger ut på markedet. Det blir en propp, sier Langtind.

Advokat og eiendomsmegler Camilla Sem i meglerfirmaet Sem & Johnsen er enig.

– Folk venter på de optimale eiendommene. Hvis man ikke får det man ønsker, så venter man heller med å selge, sier Sem.

Langtind har et råd til dem som velger å ikke selge før de finner drømmeboligen.

– Selg boligen. Men avtal en overtagelsesdato seks til ni måneder frem i tid. Da får man dynamikken i gang igjen i markedet. Med så lang overtagelsesdato har man tid til å finne seg en bolig. Vi har gjort det med et par hus nå, og kjøperen aksepterer det, sier Langtind.

Torbjørn Ek i Houeland Ek har hentet ut statistikk fra selskapets database med «ønskelister», i hovedsak søk etter boliger fra 15 millioner kroner og oppover.

Ek sier de har to hovedgrupper av kunder på boligjakt.

– Én kundegruppe er helt spesifikk på hvilken konkret adresse som ønskes kjøpt, sier Ek.

Av diskresjonshensyn vil han ikke ut med konkrete boliger som står på bemidlede kunders ønskeliste.

– For dem som ønsker enebolig, er det strandlinjeadressene på Bygdøy og Snarøya som dominerer. Blant dem som ser etter leilighet, er det flest som ønsker å kjøpe på Frogner/Briskeby og Tjuvholmen, sier Ek.

Den andre gruppen definerer mer generelt boligtype, standard, funksjon, område og ofte skolekrets, forklarer Ek.

– Også her er Bygdøy og Snarøya stedene flest ønsker enebolig, mens flest ønsker leilighet på Frogner/Briskeby og Tjuvholmen, sier Ek.

Han merker seg også at flere etterspør enebolig og leilighet i Holmenkollen, som i en periode har vært noe mindre etterspurt.

Prisene presses

Camilla Sem sier hun har ventelister med folk som ønsker seg til visse områder i Oslo.

– Gimle er populært, og townhouse i Kristinelundveien. Men det er perler i de aller fleste gatene på Oslo Vest som er verd å vise, sier Sem.

DN har tidligere skrevet at ingen andre områder har gitt opphav til like mange prisrekorder som boligblokkene på Gimlehøyden på Frogner. I mars ble det omsatt en leilighet for 45 millioner kroner i den ene blokken. Det gir 287.000 kroner kvadratmeteren.

Langtind, som har kontor ved Ullevaal stadion, får mange telefoner fra folk som lurer på om det snart kommer noen leiligheter i teglsteinsgårdene i Ullevål Hageby til salgs.

– Og når det gjelder villaer, så toppes ønskelisten av Nordberg, Korsvoll, Bogstad og Tåsen, sier Langtind.

Han nikker samtidig gjenkjennende til Finn-statistikken som setter Frogner på topp.

– Det er streng regulering i de mest populære områdene. Det blir ikke flere leiligheter på Frogner, for å si det sånn, så da presses prisene på dem som selges, sier han.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.