Færder kommune er nå i ferd med å klargjøre sine første Økokrim-anmeldelser av lovbrudd på hytter i Tjøme-området. Det bekrefter rådmann i Færder kommune, Torill Eeg.

– Vi vurderer to til fire konkrete saker for anmeldelse nå. Det er de sakene som vi hittil mener er av en slik art og alvorlighetsgrad at de bør anmeldes, sier Eeg.

Hun vil ikke si noe om hvilke eiendommer som nå vurderes for anmeldelse.

Før nyttår

Kommunen tar sikte på å sende inn anmeldelsene innen utløpet av året. Nylig var kommunen på tilsyn på flere eiendommer. Eierne har fått kommunens foreløpige vurderinger, og har fått tilsvarsfrist til midten av november.

Rådmannen åpner for at det kan bli sendt flere anmeldelser etter hvert, for bunken hos kommunen vokser fortsatt.

– Vi har fått nesten 200 meldinger om ulovligheter siden 2017, og vi får fortsatt meldinger. I tillegg er det sånn at vi gjennomgår bygg hvor det søkes om nye tiltak, og av og til oppdager andre ulovlige tiltak. For eksempel hvis det er søkt om et påbygg, og vi finner en terrasse eller et annet påbygg som er gjort uten godkjennelse, sier hun.

Mistenker korrupsjon

DN omtalte i 2017 hvordan en rekke hytteeiere på Tjøme og Hvasser i Vestfold har revet, bygget om og modernisert sine fritidsboliger i strandsonen.

I flere saker er hyttebygg først blitt godkjent gjennom politisk behandling i Tjøme kommune med uttalelser fra fylkesmannen i Vestfold. Deretter er det søkt om endringer og utvidelser, som er blitt godkjent av saksbehandlere uten at politikere eller fylkesmann er blitt involvert.

Forrige uke ble det kjent at Økokrim nylig har tatt nye grep i sin korrupsjonsetterforskning av Tjøme-sakene, og at en eller flere personer er siktet. Økokrim har nylig gjort flere ransakelser i saken.

Men Færder kommunes nye innsats med anmeldelser gjelder et annet spor av Tjøme-saken: Tidligere i høst omtalte Tønsbergs Blad at Økokrim frem til da kun hadde etterforsket hvorvidt det forelå brudd på korrupsjonsbestemmelsene. Dette til tross for at kommunen har konstatert brudd på byggeforbud i strandsonen og andre plan- og byggregler i en lang rekke saker.

Færder kommune besluttet da å gå til anmeldelse for å sikre at Økokrim også etterforsker brudd på plan- og bygningsloven på Tjøme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.