– Vi var forberedt på en svakere boligprisutvikling igjen i juli, ettersom prisveksten hadde vært litt sterkere enn hva tilbuds- og etterspørselsbalansen skulle tilsi de siste par månedene, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Korrigert for sesongsvingninger falt boligprisene markert tilbake for både Norge totalt og Oslo sist måned.

– Men i begge tilfeller da etter god prisoppgang i både mai og juni. I snitt har det fortsatt vært en moderat positiv prisutvikling de siste månedene. Trenden er fortsatt moderat positiv, sier Hov.

Ser ikke en negativ pristrend

Norske boligpriser falt 1,1 prosent nominelt og 0,7 prosent sesongkorrigert i juli, ifølge Eiendom Norge.

Selv om Oslo-prisene steg 0,5 prosent nominelt i juli, falt de med 0,8 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

– Vi tror heller ikke at prisfallet i juli var starten på en ny og negativ pristrend. Ser vi på de oppdaterte tallene for tilbuds- og etterspørselsbalansen, indikerer de fortsatt at prisveksten vil holde seg over nullstreken i tiden fremover, sier Hov.

Derfor endrer ikke meglerhuset sine vurderingene av situasjonen i boligmarkedet.

– Vi har lenge lagt til grunn en moderat prisutvikling i år, hvor boligprisene stiger 2–3 prosent, og dermed havner i underkant av lønnsveksten. Den vurderingen står seg fremdeles, sier Hov.

Venter lavere terskel for førstegangskjøpere

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund merker seg at boligmarkedet har vært relativt aktivt til juli å være med høye omsetningsvolumer.

– Aktivitetsnivået vil gå kraftig opp i august som er en av de mest hektiske salgsmånedene i året. Selgere, kjøpere og meglere er tilbake fra ferie, studenter skal finne seg en bolig og etterspørselen har en tendens til å toppe tilbudet i denne måneden. I år vil tilbudet være bedre enn på mange år, men så lenge etterspørselen holder seg sterk forventer vi at markedet fungere bra for alle parter, sier Geving.

Han mener det er grunn til å vente en moderat prisutvikling utover høsten.

– Dette er positivt og bidrar til en gradvis senkning av terskelen for førstegangskjøpere, sier Geving.

Tror utbudet snart krymper i Oslo

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret mener juli-tallene var som ventet, ettersom vi har lagt bak oss et par måneder med noe mer positiv utvikling enn mange hadde forutsett.

– Med unntak av august, tror vi boligprisene vil falle utover året. Nå begynner renteøkningene å materialisere seg, tilbudssiden er fortsatt høy og boliglånsforskriften utgjør fortsatt en hindring for enkelte kjøpegrupper, sier Macic.

Hun er også spent på hvilken effekt gjeldsregisteret får på boligprisene fremover.

– For Oslos del vil tilbudssiden snart nå en topp, og deretter vil antall boliger til salgs begynne å reduseres, tror Macic.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.