I 2005 kjøpte familien Grov Wadahl Høgfjellshotell på Gåla. Trygve Grov (47), sønn av hotellnæringstopp Eivind Grov (83), har siden hatt ansvaret for hotelldriften.
Familien er kjent for sin hotellvirksomhet og driver også det godt over hundre år gamle Hotel Alexandra i Loen med pene overskudd. Men i Gudbrandsdalen har det vært tungt.
Tvangssalg
Den 28. november konkluderte Sør-Gudbrandsdal tingrett at Wadahl-hotellet kunne legges ut for tvangssalg etter begjæring fra Skatteetaten. Siden i sommer har skattemyndighetene tatt sikkerhet ved pant i eiendommen for krav på ca tre millioner kroner.
Hotellsjef Trygve Grov opplyser til DN at deler allerede er betalt, og at de er i samtaler med Skatteetaten for å unngå at hotellet blir tvangssolgt. Han forteller at han foreløpig ikke har oversikt over hvor stort det gjenstående kravet er, men omtaler det som «udramatisk».
– Vi har hatt litt problemer med dårlig likviditet, men vi skal få ordnet opp i det, sier han.
Skatteetaten ved kommunikasjonsrådgiver Helen Rist oppgir at de på grunnlag av taushetsplikt ikke kommenterer enkeltsaker.
Årevis med underskudd
Regnskapene til hotellet viser betydelige underskudd i årene mellom 2009 og 2016, som samlet sett er 31 millioner kroner før skatt. I 2017 og 2018 ble overskuddet til sammen litt over 80.000 kroner. Hotellet eies av far og sønn Grov med om lag 30 prosent hver, samt Johan Michelet med siste andel.
– Har det vært færre besøkende?
– I 2018 hadde vi en økning i forhold til fjoråret, og veksten fortsetter i 2019, sier han og påpeker at i år har de hatt omtrent 40.000 gjester som er opp fra 35.700 i 2017.
Ifølge Grov har også utgiftene økt som følge av at hotellet har tatt over drift av Gålå Hotell, tidligere Gålå Høgfjellshotell og hytter, men da som leietager.
– Dette er en veldig lei sak, og det er synd at det har skjedd. Men vi skal hvert fall ikke gi opp, sier hotellsjefen.
– Faen ikke lett
Skatteetaten er ikke den eneste som har tatt pant i høyfjellshotellet i 2019. Det er i alt åtte panthavere der syv av kreditorene har tatt ut søksmål. På listen finner man blant annet matleverandør Smakfullt Storkjøkken og heisbedriften Schindler.
Dag Erland Olsen, daglig leder hos Smakfullt Storkjøkken, opplyser om at hotellet allerede har betalt tilbake halve kravet, og legger til at de sluttet å levere mat dit i sommer. Lasse Olberg hos Schindler kan også bekrefte at de er i dialog med høyfjellshotellet.
Dagen før tingretten konkluderte med at tvangssalg kan gjennomføres, tok også Eivind Grov, medeier og styreleder i hotellet, pant som sikkerhet for et lån til hotellet på én million kroner.
– Jeg ga et likviditetslån i fjor som skulle betales tilbake i sommer, men da det ikke var mulig ble lånet forlenget til neste år. Det var banken som mente jeg burde tinglyse lånet, forklarer Eivind Grov (83).
– Og det kan jeg si; det er faen ikke lett å drive hotell i Gudbrandsdalen. Turoperatørene dirigerer prisene og de bryr seg ikke om prisene er bærekraftige. I tillegg er situasjonen den at det ikke finnes en bank i regionen som vil gi oss kassakreditt. Det skyldes nok at mange hoteller har gått konkurs gjennom årene. Med et hotell som holder stengt halvannen måned om våren og høsten, blir det problemer med likviditeten. Da blir leverandørene skadelidende, sier han.
– Jeg har jobbet mye med å finne andre aktører som kan bli med på eiersiden, men det er fryktelig vanskelig nå som vi har kommet i dette uføret, sier han.
Samlet viser grunnboken at eiendommen er heftet med pant på omtrent 9,6 millioner, der 4,6 millioner kroner ble sikret i eiendommen i året som har gått.
I den første versjonen av denne saken stod det i ingress at det går mot tvangssalg, det er nå endret til at hotellet er truet av tvangssalg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.