Det bygges rekordmye boliger i Norge, og aldri før har det vært gitt så mange tillatelser til å bygge flere.

Nå er nye byggeforskrifter på vei, og dersom de blir vedtatt frykter norske arkitekter at trange boliger med lite lys og oppbevaringsplass skal gå ut over folkehelsen.

Også den tekniske standarden på nye bygg  bekymrer ekspertene.

En fersk undersøkelse blant takstmenn viser at det blir dårligere og dårligere håndverk her i landet, og bare i fjor ble det registrert byggeskader for til sammen 17 milliarder kroner i Norge, viser tall fra SSB, skriver Teknisk Ukeblad.

Ifølge tall fra Finans Norge ble det registrert 4610 vannskader i Norge ifjor som tilskrives dårlig håndverk.

Roger Andersen i Norges Takseringsforbund (NTF) mener både dårlige byggeregler og dårlige håndverkere fortjener mye av skylden for dette.

– Det finnes veldig mange flinke håndverkere som gjør ting ordentlig, men det finnes også veldig mange dårlige. Det ser vi særlig når det kommer til våtrom, som bad med flis. Her må de faglærte også skjerpe seg. Det er ikke bare hjemmesnekkere og svart arbeid som er årsaken til byggeskadene, sier han til Teknisk Ukeblad.

Mener utbyggere må få utvidet ansvar

Han er ikke alene. 43 prosent av de spurte takstmennene i dybdeundersøkelsen fra Norges Takseringsforbund mener at mer enn halvparten av tilfellene hvor de trekker ned tilstandsgraden skyldes dårlig håndverkerarbeid.

Andersen har imidlertid forventninger til at de nye byggeforskriftene (TEK17) vil gjøre lovverket mer tydelig og gjøre det enklere å tolke sammenlignet med det som står i forskriftene i dag.

Tidligere undersøkelser fra Sintef byggforsk har konkludert med at fuktrelaterte skader fortsatt står for minst 75 prosent av skadene.

Svein Bjørberg, professor ved NTNU og FoU-leder i Multiconsult, sier til Teknisk Ukeblad at feilene ofte ikke dukker opp før det har gått noen år.

- Her i Norge stilles ikke utbygger til ansvar lenger enn ett til tre år. I Danmark er de ansvarlige i 20 år for boligbygg. Sånn burde det være her og. Det er viktig å ansvarliggjøre de som er ansvarlige mye lenger enn i dag, sier han til ukebladet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert: