Leieprisene i de fire store byene steg med én prosent i fjerde kvartal 2022. I 2022 har leieprisene steget med 7,5 prosent, ifølge statistikk fra Eiendom Norge og Eiendomsverdi.

– Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk viser en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge både i fjerde kvartal og 2022 under ett. Normalt synker leieprisene i årets siste kvartal, men i år steg de, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Her steg det mest

Det var Bergen og Trondheim som hadde sterkest utvikling i fjerde kvartal med en oppgang på 4,5 prosent etterfulgt av Oslo med 0,5 prosent. I Stavanger og Sandnes sank leieprisene med 3,8 prosent sist kvartal.

At leieprisene steg i fjor er helt naturlig. Både inflasjonen og rentene økte kraftig gjennom 2022. Det gir høyere avkastningskrav og utgifter for utleierne. Dessuten gir husleieloven utleier rett til å justere husleien etter konsumprisindeksen, ifølge Lauridsen. Konsumprisindeksen måler prisveksten i landet.

– Når inflasjon nå er tilbake i økonomien er sannsynlig at mange benytter anledningen til å justere husleien deretter, sier Eiendom Norge-sjefen.

Tror prisene stiger ytterligere

For hele fjoråret var det i Bergen og Trondheim leieprisene steg mest, med en oppgang på 13,6 og 13,5 prosent. Oslo fulgte etter med vekst på 6,5 prosent, mens Stavanger og Sandnes hadde en økning på 3,9 prosent.

Veksten i Oslo er historisk sterk. I Bergen og Trondheim har Eiendom Norge aldri målt så sterk vekst i leieprisene.

Eiendom Norge tror prisene vil fortsette å øke i det nye året.

– Vi venter at veksten i leieprisene vil fortsette, fordi den høyere renten enda ikke er priset inn i boligmarkedet. Forholdet mellom boligprisene og utleieprisene vil nå finne en ny likevekt. Når husleie også inngår i konsumprisindeksen er det ikke utenkelig at disse også kan drive hverandre gjensidig, sier Lauridsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.