Boligsalgstallene som ble lagt frem onsdag viste et overraskende fall på 1,6 prosent på landsbasis. Det var særlig tallene for Oslo som dro ned, der det nå er 2500 boliger ute til salgs, sammenlignet med 700 for et år siden.

Veidekke er en av Norges største bygg- og anleggsentreprenør, og er også en stor utvikler av eiendom, og særlig boliger. 

Forretningsutviklingsdirektør Audun Blegen i Veidekke tror markedet kan fortsette å bremse til midten av 2018.

– La meg si det slik: All erfaring tilsier at dersom kunden skifter adferd og går fra å kjøpe først og selge etterpå, så går det gjerne seks kvartaler før markedet kommer tilbake. Dette er en tommelfingerregel, men hvis vi sier at oppbremsingen startet i første kvartal i år, kan det gå et godt stykke ut i 2018 før det kommer i balanse igjen, sier Blegen.

Selger på forhånd

Han understreker at Veidekke-konsernet ikke rammes særlig av de kortsiktige svingningene eller usikkerheten. 

–Vi har vært tidlig ute med å legge prosjekter ut på salg, så aktiviteten kommer til å holde seg høy i lang tid fremover. Vi ser også at prosjekter som nå er i forhåndssalgs oppnår en salgsgrad på over 50 prosent. På grunn av det gode forhåndssalget har vi sikret prosjekter i porteføljen i lang tid fremover, sier han.

Blegen presiserer at det er tre ting som er viktig for eiendomsmarkedet: Det er behov for boliger, at folk har jobb og at renten er lav. Disse tre faktorene tilsier fremdeles en etterspørsel etter boliger, sier han, men han er klar over at det for tiden virker mye «psykologi» i markedet.

Salgstallene til Veidekke er ikke merket av uroen

Veidekke offentliggjorde fredag salgstall for andre kvartal, som viser at selskapet solgte 434 boliger i andre kvartal 2017, om lag det samme som i første kvartal. 

Antallet boliger selskapet nå har under produksjon er 3449, der 87 prosent er solgt. Helt nye prosjekter har nå en salgsgrad på om lag 50 prosent.

Veidekke har solgt boliger til en verdi av 1,9 milliarder kroner i andre kvartal, hvorav veidekkes andel var 1,5 milliarder, opplyses det i en børsmelding.

Konsernsjef Arne Giske i Veidekke forteller at boligsalget har vært høyt også i andre kvartal, men er bevisst på at markedet kan bremse opp.

– Boligsalget i 2017 har holdt seg på et høyt nivå og de nye prosjektene vi har lagt ut for salg i andre kvartal er blitt godt mottatt. Antallet boliger i produksjon økte gjennom kvartalet. Med en høy salgsgrad for boliger i produksjon og en stor andel av salget i andre kvartal på nye prosjekter som vil bli byggestartet i andre halvår har boligvirksomheten god handlefrihet videre, selv om marked og salg skulle bremse opp de neste kvartalene, sier Giske.

Veidekke meldte også fredag at det har inngått kontrakt for andre byggetrinn av Ferd og Selvaags store boligprosjekt på Ensjø i Oslo, og skal bygge til sammen 222 leiligheter til en verdi på 359 millioner før moms.

«Det har vært stor interesse for boligene og salg har vært godt», konstaterer Veidekke i meldingen.(Vilkår)

Hvem skulle trodd at 2017 ble Ikea-posens store år
Den ble designet at et svensk søskenpar for 30 år siden. Nå tar den helt av.
01:26
Publisert: