Eiendomsinvestor Christian Ringnes' Victoria Eiendom leverer for andre året på rad et resultat på over én milliard kroner.

Resultatet før skatt endte på 1,27 milliarder kroner, mot 1,38 milliarder i 2018. Nedgangen i driftsresultatet i 2019 skyldes ifølge Ringnes en ekstraordinær salgsgevinst i Victoria Eiendom i 2018.

Investoren er godt fornøyd med resultatet og ser ingen grunn til at 2020 skal bli annerledes.

– Vi har veldig mye salgsgevinster i Eiendomsspar som kommer i første kvartal, så det er mye som tyder på at det i hvert fall ikke blir dårligere enn i fjor, sier han.

Etter å ha kjøpt seg opp til mer enn 50 prosents eierandel i selskapet Eiendomsspar i januar i fjor, er Christian Ringnes' eiendomsinvesteringer nå samlet i ett selskap, Victoria Eiendom. Ringnes selv kontrollerer flertallet av aksjene i selskapet, og leder selskapet.

Tror ikke bunnen er nådd

Mesteparten av virksomheten til Ringnes og Victoria Eiendom dreier seg rundt hotelldrift og kontorlokaler, og en liten del fra butikkdrift. Mens eiendomsinvestoren er ved godt mot i hotell og kontor, tror han det vil bli verre for butikkdrift.

– Jeg tror ikke vi har sett slutten av fallet i butikkmarkedet. Vi ser stadig at det er butikker som legger ned og kjeder som går dårlig eller konkurs. Det blir en sanering av butikkstrukturen. Disse lokalene blir i stor grad fylt, men med andre ting. Det er et krevende marked for tiden, sier Ringnes.

– Det har alltid vært en del tomme lokaler, men det er dårligere enn det har pleid å være. Hvis du går fire år tilbake i tid og det var et ledig lokale i Bogstadveien eller Karl Johan (gater i Oslo, red.anm.) sto det en lang kø der. Det er i og for seg en kø nå også, men den er ikke så ivrig som den var, sier han.

Venter press i kontormarkedet

I 2018, og især i 2019, ble det bygget mye i hotellmarkedet. I år og neste år tror Ringnes at byggingen vil avta betraktelig, noe som vil være gunstig for hotellnæringen. I årsrapporten skriver Victoria Eiendom at reiselivsnæringen i Nord-Europa er særlig utsatt for de direkte effektene og ringvirkningene som utbruddet av koronaviruset vil kunne ha.

– Når det gjelder kontor blir året i år et ganske godt år, men i 2021 kommer det mye nye arealer. Da snakker vi om en dobling av takten og vi venter at markedet vil komme litt under press, sier han.

Til tross for at han mener hotellnæringen og kontormarkedet vil se «ganske bra ut», har Ringnes ingen planer om å trykke gasspedalen i bånn.

– Vi er ikke akkurat på bunnen av konjunkturen, så det er ikke nå man laster på seg med gjeld og ekspanderer på det mest aktive. Vi kommer til å fortsette å være konservative og positive, sier Ringnes.

Styret i Victoria Eiendom beskriver 2019 som «et tilfredsstillende år», og foreslår et utbytte på åtte kroner per aksje, tilsvarende totalt 106 millioner kroner.

Tror på Oslo

På spørsmål om hvor mulighetene for investorene ligger fremover, svarer Ringnes boligmarkedet i Oslo.

– Jeg tror på bolig i Oslo, hvor man ser en mangel på regulerte tomter. Akkurat nå er takten på igangsetting av boliger i Oslo ned og det kan gi en mulighet for verdistigning i det markedet selv om at det har gått mye allerede, sier han.

– Med lave renter er ikke eiendom noe dumt sted å være, sier investoren.

Økningen i leieinntekter, og de fleste av Victoria Eiendoms regnskapstall fra 2018 til 2019, forklares av at Eiendomsspar nå er konsolidert inn i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.