Det har en stund vært kjent at det amerikanske selskapet WeWork har jaktet på kontorlokaler i Oslo. Selskapet tilbyr fleksible kontorløsninger.

Nå er de første leiekontraktene inngått, og i desember åpner WeWork i Tjuvholmen allé 1–5 der Christian Ringnes-selskapet Eiendomsspar er gårdeier. Første kvartal neste år åpnes dørene i Fjordalleen 16, eid av DNB Næringseiendom.

– Vi er avhengige av å være i de beste byggene og de beste etasjene. Og da var det ganske naturlig finne frem til Aker Brygge og Tjuvholmen, sier WeWorks eiendomsdirektør for Norden, Nederland og Baltikum, Salman Saeed.

Selskapet har leid 2700 kvadratmeter av Eiendomsspar, og 4200 kvadratmeter av DNB Næringseiendom.

WeWork ble etablert i 2010. I april ble det kjent at selskapet planlegger å gå på børs. Under en kapitalinnsprøytning i januar ble selskapet verdsatt til 47 milliarder dollar.

– Gir god avkastning hvis det går bra

WeWork har inngått en inntektsfordelingsavtale med begge utleierne, men ingen av partene vil oppgi leiebetingelser og hva fordelingsavtalen består i.

– Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan si noen ting, sier Ringnes.

– Men det jeg kan si at dette er en avtale som gir god avkastning hvis det går bra med WeWorks og som gir en ikke så veldig interessant avkastning hvis det går dårlig med WeWorks. Så hvis det regner supermye penger over WeWork, drypper det noen små dråper på oss – noen brødsmuler fra det store rike brødbordet, sier en humrende Ringnes.

Partene ønsker helle rikke å oppgi lengden på leieavtalen.

– Men den er lang. Lengre enn de fleste ekteskap, sier Ringnes.

Vil lære mer om coworking

Ringnes sier han også inngikk avtale med WeWork for å lære mer om fenomenet coworking.

– Hvis du deler inntektene lærer du mye mer om inntektsstrømmene, sier Ringnes.

Han ser en parallell til hotelldrift, som hans selskaper driver.

– Du kan leie ut hotell til en fast leie, eller du kan ha prosenter av inntektene, sier Ringnes.

Henrik Botten Taubøll, som er WeWork transaksjonsdirektør for Norge, Nederland og Baltikum, mener også at gårdeierne vil nyte godt av de store datamengdene om kontorløsninger som WeWork sitter på.

WeWork har 485 lokaler fordelt på 28 byer over hele verden, og huser til sammen 466.000 personer.

– Når du har kontorer i over 100 byer, kan du gjøre gode analyser av hvordan folk foretrekker å ha rom og hvordan de bruker rom, sier Taubøll.

Big data = bedre venner

Taubølls data viser for eksempel at en trapp ikke bare er en trapp.

– Hvis du har smale interne trapper i et bygg er det 1,5 ganger mer sannsynlig at folk blir venner enn hvis man har brede trapper. Over tid vil dette føre til at folk snakker sammen. Dette er testet ut med et stort datagrunnlag, sier Taubøll.

Direktør Ole-Christian Knudsen i DNB Næringseiendom oppgir at selskapet har jobbet mye med å finne coworking-løsninger for bygg i DNBs portefølje.

– Vi har ikke tilsvarende i vår portefølje i dag, så da WeWork kom syntes vi det var veldig spennende, sier Knudsen.

Han mener også samarbeidet gjør at gårdeierne kan lære noe om hvordan man tilpasser lokaler.

– Et så stort system som WeWork har masse erfaring fra å bygge i mange land. Så her kan det ligge erfaring og muligheter som utleier, rådgivere og entreprenører kan dra nytte av, sier Knudsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.