I dag åpner årets nasjonale folkekongress i Kina der de nesten 3000 delegatene i løpet av de neste ti dagene formelt vil utnevne Xi Jinping som ny president .

Den ferske presidenten, som først nå vil begynne å sette den nye politikken ut i livet, står overfor en rekke store utfordringer.

Eiendomsmarkedet er et av dem, og nå kan det gå mot kraftige innstramminger.

Eiendomsprisene i Kina har gått rett til værs, til tross for en rekke innstramminger, skriver Dagens Næringsliv.

En standardleilighet i Shanghai koster rundt 45 ganger en gjennomsnittlig årsinntekt i Shanghai, ifølge Wang Shi, som er Kinas største eiendomsutvikler med det børsnoterte selskapet China Vanke.

Eiendomsboble
– Selvfølgelig er det en eiendomsboble. Jeg tror at den politiske ledelsen er smart nok til å få kontroll med dette. Jeg håper det, sier Wang Shi til det amerikanske fjernsynsprogrammet «60 Minutes».

Myndighetene vil nå kreve inn 20 prosent skatt fra fortjenesten fra boligsalg. I tillegg skal egenkapitalkravet økes hos spekulanter – etter all sannsynlighet til 70 prosent.

Bankene er også pålagt å ta en høyere utlånsrente for dem som allerede eier egen bolig, men det er usikkerhet om hvilke byer dette vil gjelde.

«Alt kan skje»
I Kina fører myndighetene en kontrollert planøkonomi hvor blant annet landets valuta ikke er fritt konvertibelt.

Ifølge kilder Reuters har snakket med vil sentralbanken benytte rundt 1000 milliarder yuan (900 milliarder kroner) som er plassert utenfor Kina til gradvis å fjerne valutarestriksjonene.

– Den beste måten å opprettholde fremdriften i valutamarkedet er å svare på den utenlandske etterspørselen etter yuan. Sentralbanken er svært bekymret for en liberalisering av Kinas kapitalkonto. Når de åpner kapitalkontoen kan alt skje. Hvis du gir investorer en markedsbasert begrunnelse på å investere i yuan, så vil de det, sier en tidligere toppsjef i sentralbanken til Reuters.

Les også: Én mann og ett land avgjør Norges skjebne

Byggeboom i Asia varsler ny finanskrise

Veksten er problemet i verden


Kina vil utfordre dollaren

Boligboble på Kinas Hawaii sprekker


Frykter Kina-krakk (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.